Koronavírus Zalában

2020.04.15. 13:00

A járvány egyelőre nem törte meg a hazai cégalapítási trendet, nőtt a vállalkozások száma

Úgy tűnik, a járvány egyelőre nem törte meg a hazai cégalapítási trendet. Márciusban ugyanis az országban 2488 vállalkozást alapítottak, ami 2,8 százalékos növekedést jelent a 2019-es havi átlaghoz viszonyítva – tájékoztatott az Opten céginformációs szolgáltató.

Hajdu Péter

Szakértők szerint sok magánszemély vélhetően éppen a válság hatására kezd majd új vállalkozásba

Forrás: Shutterstock

A korábbi tendencia folytatódása egyelőre még nem számít meglepetésnek, hiszen a cég­alapítás mind üzleti tervezés, mind adminisztratív szempontból hosszabb folyamat. A járvány hatása az elemzők szerint csak folyamatosan fog begyűrűzni a céginformációs statisztikákba, másrészt sok magánszemély éppen a válság hatására kezd majd vélhetően új vállalkozásba.

A korábbi különleges időszakok tapasztalataira hivatkozva megállapították, hogy már a 2008–2009-es gazdasági világválságra is jellemző volt, miszerint a cégalapítási trend töretlen maradt Magyarországon. 2008-ban például több mint 26 ezer vállalkozással nőtt a hazai cégbázis, ami a 2000–2010-es időszak legnagyobb növekedése volt.

Szakértők szerint sok magánszemély vélhetően éppen a válság hatására kezd majd új vállalkozásba
Fotó: Shutterstock

A probléma ezzel az, hogy a kényszervállalkozások aránya ebben az időszakban az átlagnál jóval magasabb volt. Sok munkáját vesztett korábbi alkalmazott döntött kényszerűségből vállalkozás indítása mellett. Ez ugyan még nem jelenti azt, hogy ezek a cégek nem lehettek sikeresek, de a 2010-es évek elejére jellemző tömeges felszámolási és kényszertörlési számok azt mutatták, hogy sok vállalkozás hullott el az alapítást követő években.

A 2008-ban alapított cégeknek csupán 48 százaléka érte el a 10 éves kort, ami a rendszerváltás óta mért leg­gyengébb 10 éves túlélési rátának bizonyult.

A gazdasági visszaesést tehát nem feltétlen a cégalapítási számokban érdemes keresni. Az első jelek a végrehajtások számának növekedésében lennének tetten érhetők, ugyanakkor a jelenlegi válság az állami adminisztrációra is kihat. Az általános lassulás mellett a március 24-i kormányrendelet a folyamatban lévő végrehajtások szüneteltetését is előírja.

Válsághelyzetben általában a végelszámolások száma is megugrik, hiszen sok vállalkozónak épp ez az utolsó csepp a pohárban. Természetesen ezt csak akkor teheti meg egy vállalkozó, ha van más lehetősége a megélhetésre, így ez sem nevezhető általános folyamatnak. 2020 márciusában 943 hazai vállalkozás döntött a végelszámolás mellett, ami 13 százalékkal magasabb ugyan a 2019. márciusi értéknél, de ez még belefér a közzétételek havi ingadozásába. A végelszámolásokra erős szezonalitás jellemző, 2020 első két hónapjában összesen 3700 végelszámolás indult. Mivel minden év magas végelszámolási értékkel indul, így a márciusi 943 sem tekinthető még rendhagyónak.

A cégtörlések száma márciusban összesen 2824 volt, ami egyelőre szintén illeszkedik a korábbi évek trendjébe. Az újonnan induló felszámolási eljárások száma 430 volt a hónapban, ami ugyan magas érték, de sajnos a korábbi hónapokra is ez volt jellemző. Ennek az értéknek az egyértelmű felfutása várható azonban, ha a válság néhány hónapnál hosszabb időszakra elhúzódik. Erre pedig az eddigi adatok alapján minden esély megvan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!