Többen kerestek állást

2020.02.25. 17:00

Hosszú távon csökkent, egy hónap alatt nőtt a munkanélküliség

Az év első hónapjának végén 249 800 álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat országos regiszterében, olvasható az NFSZ napokban megjelent tájékoztatásában.

HP

Forrás: Pixabay

 

Ez több mint 4000 fős csökkenés az előző év azonos időszakához képest. Az előző hónaphoz viszonyítva azonban közel 15 000-rel, 6,4 százalékkal nőtt a munkanélküliek száma az országban.

Az álláskeresők között a januári zárónapon 121 300 férfi és 128 500 nő szerepelt. Iskolai végzettség tekintetében a legfeljebb általános iskolát végzettek 106,2 ezres létszáma az álláskeresőkön belül 42,5 százalékot jelentett. Az álláskeresők között középfokú iskolai végzettséggel 128 000-en (51,3 százalék), felsőfokú végzettséggel 15 600-an (6,2 százalék) rendelkeztek.

Januárban a nyilvántartott álláskeresők aránya, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta 3,9 százalékra emelkedett a decemberi 3,5 százalékról. A legalacsonyabb rátát továbbra is Győr-Moson-Sopron megyében (1,2 százalék) mérték, emellett megemlíthető még a kedvező munkaerőpiaci mutatókkal rendelkező Budapest, Pest, Komárom-Esztergom, Vas és Csongrád megye is. Az NFSZ nyilvántartása szerint 2020. januárban 20 000 pályakezdő szerepelt a regiszterben, arányuk az összes álláskereső között 8 százalékot jelentett. A legtöbb pályakezdő fiatalt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tartották nyilván, de jelentős még Hajdú-Bihar és Somogy megyében is a regisztrált pályakezdő álláskeresők száma. A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma 0,4 százalékkal csökkent, 67 000-en voltak több mint egy éve munkanélküliek.

A legtöbb új munkaerőigény a főváros, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-­Sopron, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megye területére koncentrálódott, de jelentős volt az igénybejelentések száma Szabolcs-Szatmár-Bereg, Komárom-Esztergom, Pest és Zala megyében is. Ezekben a megyékben jelentették be az állások 72,6 százalékát. Januárban a nem támogatott állások elsősorban az egyszerű ipari foglalkozású, az egyéb egyszerű építőipari foglalkozású, a mechanikaigép-összeszerelő, a konyhai kisegítő, az utaskísérő (repülőn, hajón), a kézi csomagoló, a légijármű-vezető, a hajózómérnök, az egyéb, máshova nem sorolható egyszerű szolgáltatási és szállítási foglalkozású, a tehergépkocsi-vezető, a kamionsofőr és az intézményi takarító és kisegítő foglalkozásokra vonatkoztak.

A tavaly decemberhez képest januárra az ország minden megyéjében nőtt az álláskeresők száma. Közülük Zala megyében január végén 7158-at tartottak nyilván, ők 428-cal, 6,4 százalékkal voltak többen, mint az előző hónapban. Az előző év hasonló időszakához képest pedig 3,1 százalékkal emelkedett a zalai álláskeresők száma. A Nyugat-dunántúli régió másik két megyéjében is növekedés volt tapasztalható. Győr-Moson-Sopronban a 3711 álláskereső 13,7 százalékkal, a Vas megyei 4595 munkanélküli pedig 8,9 százalékkal volt több, mint decemberben. Megyénkben 444 pályakezdő álláskeresőt regisztráltak, az előző hónapinál minimálisan, 8 fővel nőtt a számuk. Az álláskeresők munkavállalási korú népességhez mért aránya Zalában 4,1 százalékra emelkedett a decemberi 3,6 százalékról. Itt 603 nem támogatott új álláshelyet jelentettek be januárban a munkáltatók, a decemberinél 308-cal, azaz 33,8 százalékkal kevesebbet. Államilag támogatott új zalai állásból 54 volt, 68-cal, 55,7 százalékkal kevesebb a decemberinél. Mindezek mellett is több mint 2500 betöltetlen álláshelyet kínáltak a munkáltatók Zala megyében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!