Őszi növénytelepítések

2019.10.31. 11:30

A szárazság miatt sokan elhalasztották a csemetevásárlást

Idén lassabban indult a gyümölcsfák, cserjék őszi telepítése, de már teljes a választék, és megjött az eső, ami nagyon fontos az ültetéshez.

Hajdu Péter

Jandó István (balra) egy kajszibarack-csemetét vesz át Kaszás Balázstól Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Minden évben október közepe táján kezdődik a faiskolai kitermelés, azt követően a legnagyobb a választék gyümölcsfából, szőlőoltványból és díszcserjéből az árudákban. – Az idei évben tavasszal, miután a szőlővesszőket kiraktuk a szabadba, sok csapadék jött, ami nem tett jót, és későn érkezett a meleg. Utána pedig szinte folyamatosan hőség volt nyáron, a szükségesnél kevesebb csapadékkal – tekintett vissza Kaszás Balázs faiskolai szaporítóanyag-előállítással foglalkozó őstermelő.

– Egészen a lerakatokba való októberi kitermelésig nem jött meg az eső. Október első dekádjában kezdtük meg a csemeték kitermelését, amit most megnehezített a szárazság. Nehezen mélyedt a földbe az eke, kínlódni kellett a fiatal növények kihúzásával. Az időjárás technológiai gondot okozott – folytatta Kaszás Balázs.

Jandó István (balra) egy kajszibarack-csemetét vesz át Kaszás Balázstól Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Október közepétől már megadta a Nébih az engedélyt a faiskolások számára, és onnantól megkezdődhetett a faiskolákból kitermelt szőlőoltványok, gyümölcsfák értékesítése. Mint felvetettük, az elmúlt néhány hétben csodás vénasszonyok nyarával ajándékozott meg mindenkit a természet.

– Ez igaz, de a telepítéseknek nem kedvezett ez a gyönyörű napsütéses idő. Nem volt csapadék, rendkívül száraz lett a talaj. Voltak olyan vevők, akik már tavasszal vagy még korábban megrendelték a szükséges telepítenivalót, és azt kérték, ha lehet, később szolgáljuk ki őket, mert nem tudnak telepítőárkot ásni a kemény földbe. Most végre megjött az eső, bízunk benne, hogy eltart egy ideig. Az ültetés időjárásfüggő, mostantól mindaddig mehet a munka, amíg mélyen át nem fagy a talaj. Egy-két éjszakai, hajnali mínusz azonban még nem jelenthet akadályt – utalt a minapi változásokra és a meteorológiai előrejelzésekre az őstermelő.

Elmondta, most már a gyümölcsfákat, szőlőoltványokat, bogyósokat is lehet ültetni. Leállt az említett növények vegetációja, ami feltétele az eredményes telepítésnek, de felhívta a figyelmet arra, hogy a napokban esett ugyan az eső, de az még nem elég a talaj nedvességtartalmának pótlására. Nagyon fontos az ültetőgödrök beöntözése és a csemeték gyökérzetének beiszapolása.

A téli csapadék is fontos lesz, főleg, ha vastag hótakaró borítja majd a kerteket, és tavaszra leszivárog a nedvesség a gyökerekhez.

Az árudákban, köztük az őstermelő telephelyén is már a vermelőágyakban sorakoznak a különféle gyümölcsfajok, fajták szerint felcímkézve a gyümölcsfák és a szőlőoltványok. Kaszás Balázs tapasztalata szerint idén sokan keresik a kajszit, és még többen az őszibarackféléket. A vevők fajtaválasztásában most is tapasztalható a betegségekkel szembeni ellenállóság, ami kisebb növényvédelmi költséget feltételez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!