a következő 15 évben

2019.09.29. 12:00

Munkahelyeket érint a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia (MI) felforgató hatása várhatóan a 2030-as évektől jelentkezik Magyarországon: a következő 15 évben 900 ezer munkahelyet is érinthetnek a technológiai változások.

Varga Lívia

A mesterséges intelligencia felforgatja a gazdaságot

Fotó: Shutterstock

– Az ország gazdasági felépítése alapján itthon a kétkezi, precizitást igénylő és a monoton feladatok automatizálása okozhatja a legnagyobb változást a munkaerőpiacon – mondta Kerekes Antal, a PwC Magyarország technológiai tanácsadási területért felelős cégtársa.

A mesterséges intelligencia felforgatja a gazdaságot
Fotó: Shutterstock

A PwC Magyarország szerint ez azonban csak a 2030-as évektől, a MI harmadik megjelenési hullámában, a fizikai munka és a kézi precíziós feladatok automatizálódásával várható. Ezek alapján a feldolgozóipart, szállítmányozást és az építőipart fogja drámai mértékben érinteni a mesterséges intelligencia térnyerése. Ezekben a gazdasági ágazatokban foglalkoztatják a magyar munkavállalók több mint harmadát, s az összes, MI által érintett munkahely kétharmada tartozik ide.

– Ami a nemek arányát illeti, a korai szakaszokban (2020–2030 között) várhatóan a női munkavállalókra lesz nagyobb hatással az MI térnyerése, a férfiak a harmadik hullámban kerülnek túlsúlyba. Mindez azt is jelenti, hogy a férfiak jövőjét sokkal inkább befolyásolják majd a mesterséges intelligencia és az automatizálás hatásai – fogalmazott Riba Gábor, a PwC Magyarország mesterségesintelligencia-szakértője.

Az MI az első hullámban, a 2020-as évek elejétől elsősorban egyszerű számítási feladatokat és strukturált adathalmazok elemzését lesz képes elvégezni, ami a kifejezetten adatfeldolgozásra épülő ágazatokat érintheti. A 2020-as évek közepétől fokozódik az MI befolyása azáltal, hogy üzleti támogatási és egyszerű döntéshozatali funkciókat is képes lesz elvégezni. S jól kontrollálható környezetben, például raktárakban tárgyak önálló mozgatása is várható az MI-től. A 2030-as évektől várható megjelenése a fizikai munka és kézi precíziós feladatok automatizálásában (például összeszerelés, szállítmányozás).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!