Élelmiszeripari üzemavató

2019.09.16. 14:30

A külügyminiszter a gazdaság növekedéséről szólt a Zalaco ünnepségén

Összesen 4 milliárd forint értékű beruházás során készült el a Zalaco Zrt. új üzeme a város északi ipari területén. A fejlesztést 835 millió forint állami támogatás segítette, hangzott el a hétfői üzemavatón, amelyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is beszédet mondott.

Hajdu Péter

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

A miniszter beszédében elmondta, a világgazdaság jelenleg a negyedik modern kori ipari forradalom időszakán megy keresztül, s ezzel egy időben a magyar gazdaság is a dimenzióváltás állapotában van, az egyszerű termeléstől a modern technológiákat felhasználó gazdaság felé tart. Az elmúlt évek gazdasági megújulását mutatja, hogy az ország néhány lépésre van a teljes foglalkoztatástól, és Európában a legmagasabb gazdasági növekedési ütemet mondhatja magáénak az 5 százalék feletti GDP-vel, s már hozzátesz az Európai Unió teljesítményéhez. Szijjártó Péter hozzátette, ehhez a magyar emberek munkáján kívül kellett a munkát terhelő alacsony adókra építő gazdaságpolitika is. Ennek nyomán tudott a magyar gazdaság az államadósság csökkentése mellett növekedni.

Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A külgazdasági és külügyminiszter a nyitott magyar gazdaság meghatározójának nevezte az export teljesítményeket, aminek alátámasztásra közölte, hogy míg az ország lakosságszámát tekintetve 92. a világon, addig az exportteljesítménye szempontjából a 34. Zalára kitérve elmondta, az idei első negyedévben a zalai vállalatok 13 milliárd forintnyi beruházást hajtottak végre, 34 százalékkal többet a tavalyi hasonló időszakinál, és jelenleg is a megyét érintő hét jelentős beruházásról folynak tárgyalások.

Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Évente 100 millió pogácsa

Szijjártó Péter Külgazdasági és külügyminiszter a Zalaco-üzem átadásán szólt a megyeszékhelyen épülő járműipari tesztpálya jelentőségéről, majd közölte, hogy jövő nyárra átadják az M76-os gyorsforgalmi út első szakaszát.

Balaicz Zoltán polgármester beszédében elmondta, a 2014-től kezdődő új városvezetés legfontosabb feladatának a gazdaság fejlesztését és új munkahelyek létrehozását űzte célul. Elmondta, öt év alatt 4 ezer új munkahely jött létre, a regisztrált álláskeresők száma pedig 2,5 százalék alá csökkent. Most már a munkaerőhiány enyhítésére kell megoldást találni, erre a városi közgyűlés 18 pontból álló csomagot fogadott, aminek egyik eleme a 600 milliós ráfordítással átadott munkáshotel, hasonló nagyságrendű beruházás az épülő duális szakképző központ. Nemsokára felavatják a járműipari tesztpálya mellett az innovációs és tudásközpontot, valamint folyamatban van az inkubátorház bővítése is, szólt a fejlesztésekről a polgármester.

Berta László, a Zalaco tulajdonos elnök-vezérigazgatója a részvénytársaságról szólva elmondta, az elmúlt 20 évben társvállalataikkal együtt 500 cukrászt és péket képeztek tanműhelyeikben. Kiskereskedelmi üzleteiket Zala, vas, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyében működtetik. Közölte, idén mintegy 40 millió pogácsát állítanak elő, és az új üzem működésbe lépésével ezt 100 millió darabra tudják bővíteni, bővítve a környező országokba irányuló exportot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!