A fővárosban vásárolt új ingatlant 40 százalék a gyerekének vette

2019.08.09. 07:00

További lakásdrágulásra számítanak Zala megyében

A lakások további drágulására számít a Zala megyeiek fele a következő egy év során. Az új építésű ingatlanok esetében nagyobb az áremelkedést jósolók tábora – derül ki abból a piaci kutatásból, ami a Cordia lakásfejlesztő megbízásából készült. A fejlesztő társaság az eredményeket megosztotta szerkesztőségünkkel.

Hajdu Péter

A Cordia vezérigazgatója, Földi Tibor arról tájékoztatott, hogy a lakásfejlesztő vállalkozás megbízásából először készült egy olyan országos, reprezentatív kutatás, amely külön felmérte a Zala megyeiek véleményét egyebek között arról, mennyire tartják jó befektetésnek a lakásvásárlást, illetve szándékoznak-e ingatlant vásárolni vagy felújítani. A kutatás során megkérdezett 3900 fős minta nem, életkor, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentatív a 20 éves és idősebb magyar, internetező felnőtt lakosság tekintetében, országos és megyei szinten egyaránt.

A kérdésekre adott válaszokból az is kiderült, hogy azok a zalaiak, akik Budapesten vásároltak új lakást, az országos átlaghoz képest jóval nagyobb, 40 százalékos arányban szánták az ingatlant a gyermeküknek, szemben az országos 20 százalékos átlaggal. Országosan a megkérdezettek 70 százaléka tartja a legjobb befektetésnek az új lakást, de a használt lakóingatlanra is közel ennyien voksoltak. Zalában az új lakást – azonos mértékben az arannyal és a termőfölddel – szintén jó befektetésnek gondolják, 10- ből 6-an jelölték meg ezt a válaszlehetőséget, miközben a használt lakásokról a zalai válaszadók háromnegyede gondolkodik így. A zalaiak közel háromnegyede arra számít, hogy a megyében az ingatlanárak a következő egy évben emelkednek, a drágulással kalkulálók közel kétharmada legalább 10 százalékos árnövekedést vár. A megyében épülő új lakások esetében 10-ből 8 zalai vár áremelkedést és ennél is többen vannak azok – 10-ből 9-en –, akik a budapesti újlakás- piacon számítanak további drágulásra.

Az is kiderült azonban, hogy a Zala megyeiek közel ötöde nem hallott még az eddig lezajlott erőteljes lakásárés bérletidíj-emelkedésről, vagyis a megyében a nem kellően informáltak aránya másfélszerese az országos átlagnak. A megkérdezett zalaiak közül 10-ből 4-en gondolják úgy, hogy egy új budapesti lakás vásárlása jó hozamot nyújtó befektetés, de hasonló nagyságú azoknak a tábora is, akik szerint azért jó befektetés, mert az ingatlan mindig megőrzi az értékét, illetve a fővárosban mindig lesz rá kereslet.

A Zala megyeiek az országos átlagot felülmúló arányban terveznek a következő egy évben jelentős lakásfelújítást. Otthona nagyobb arányú renoválásával az itteni megkérdezettek közel harmada számol, lakóingatlan-vásárlási terve pedig 11 százaléknak van, ami kismértékben elmarad az országos átlagtól. A megyét is magában foglaló Nyugat-Dunántúli régióban az országos átlaghoz hasonlóan állna öszsze egy új lakás költségvetése. Egy új otthon árából átlagosan egyharmadot tenne ki egy korábbi ingatlan eladásából befolyt összeg, míg egyötödegyötöd részt fedezne a hitel és az egyéb megtakarítás felhasználása. A fennmaradó részen pedig az egyéb források (csok, lakástakarék-pénztár, családi segítség) osztoznak.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!