Alapítás, törlés, fluktuáció

2019.08.15. 16:00

Az építőipar, az energetika és az ingatlanügyletek vállalkozásai bővülnek

Az álláskeresők számára sem elhanyagolható információ, hogy mely gazdasági ágazat cégeinél érdemes próbálkozniuk. 2019 első 7 hónapja ugyanis komoly különbségeket hozott a hazai ágazatok céginformációs mutatóit tekintve, tájékoztatta szerkesztőségünket az Opten.

Hajdu Péter

A korábbi évekhez hasonlóan az építőipar és az energetika a legkedveltebb ágazat a hazai cégalapítók körében, de harmadik területként az ingatlan­ügyletek is felsorakoztak a növekvő cégszámú szektorok közé – tájékoztatott Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. Általánosítani azonban nem lehet még a top 3 ágazatot tekintve sem.

Az építőipar – mint általában – minden mutatóban extrém értékeket produkál, írja elemzésében a céginformációs szolgáltató. Hatalmas cégbázis, magas cégalapítási és cégtörlési számok, melyek összességében rekordmagas fluktuációs értékeket produkálnak. Mindezek mellett talán legfontosabb jellemzője az építőiparnak, hogy abszolút értékben messze itt a legnagyobb a vállalkozások számának növekedése. Az év első 7 hónapjában összességében közel 1200-zal nőtt az ágazatban lévő cégek száma.

Az építőiparral szemben az energetikai szektor viszont szinte minden mutatóban pozitív értékeket produkál. A cégek számát vizsgálva jóval kisebb terület, mint az építőipar, de eredményességben és stabilitásban sokkal jobb értékeket mutat. Az ágazat dinamikusan fejlődik, az elmúlt 5 év egyik sikerágazatának lehet nevezni.

Hosszú évek után először az ingatlan­ügyletek szektorban is több az új cég, mint a törölt. Talán ez nem is olyan meglepő az építőipar menetelése és az ingatlanárak emelkedése mellett. Az ágazatra jellemző érdekesség, hogy közel 40 ezer cég működik a területen, illetve a külföldi befektetők aránya valamivel magasabb, mint a többi szektorban.

A vendéglátás is sok tekintetben kiemelkedő értékeket produkált, de sajnos 2019-ben inkább negatív értelemben lóg ki az átlagból. A cégtörlési szám rendkívül magas, és a magas cégalapítási aránnyal együtt magas fluktuációs értéket eredményez. Rendkívül gyorsan cserélődnek a vállalkozások az ágazatban.

Az adminisztrációs ágazat tömöríti a kölcsönzéssel és üzemeltetéssel foglalkozó cégeket, valamint az utazásszervezőket, a biztonsági szolgálatokat és az egyéb gazdaságtámogató tevékenységet végző cégeket. Rendkívül vegyes gyűjtőszektor tehát, amely negatív értelemben emelkedik ki a többiek közül. Arányaiban ott kerül a legtöbb vállalkozás törlésre, évente a cégek 10,5 százaléka szűnik meg. Az év első hét hónapjában 1712-vel csökkent a szektorban működő cégek száma, annak ellenére, hogy több mint 4000 új vállalkozás indult ugyanezen a területen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!