Energiapolitika

2019.05.03. 07:00

A Barátságból nem jön olaj – Négyszázezer tonna szabadult fel a MOL számára

Az energiapolitikáért is felelős innovációs miniszter, Palkovics László április 30-án, kedden a hazai biztonsági kőolajkészlet részleges felszabadításáról döntött, ezzel 400 ezer tonna nyersolaj válik elérhetővé a MOL számára.

Arany Horváth Zsuzsa

Az intézkedésre azért volt szükség, mert a Barátság kőolajvezetéken át érkező nyersanyag szennyeződést mutatott, így Magyarország – az érintett országokkal együtt – nem vett át innen kőolajat.

A MOL egerszegi gyárában tegnap zajlott alapkőletételen ott volt Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója, így módunk nyílt első kézből információt kérni. – A kialakult havária-helyzet pontos okait vizsgálják az orosz kollégák, éppen Magyarország adott helyet annak a nemzetközi tanácskozásnak, amely az okokat, a megoldásokat kereste, s a hibaelhárítás menetéről tájékozódott – mondta Hernádi Zsolt. – Ezért kértük, és meg is kaptuk a kormánytól az uniós szabályozás szerint készletezett hazai stratégiai készlet megfelelő mennyiségének felszabadítását. Valószínűleg nem tud olyan helyzet előállni, hogy a magyar üzemanyag-ellátásban zavar álljon be, sem az, hogy az autósok rossz minőségű üzemanyaghoz jussanak, mert a kieséssel párhuzamosan megnöveltük az Adria-vezetéken át érkező nyersanyag mennyiségét. Nem akarjuk a Barátság vezetéket a későbbiekben sem kiiktatni, hiszen látható, hogy az orosz energetikai minisztérium és az üzemeltető azonnal lépett, amikor a hibát észlelték. Az orosz fél úgy tájékoztatott: legkésőbb május közepére kiiktatják a rendszerbe került káros anyagot. Addig bőven el tudjuk látni a pozsonyi és a százhalombattai finomítót feldolgozandó nyersanyaggal. Jelenleg 150 ezer tonnát használtunk fel a készletből, a felszabadítási engedély 400 ezer tonna kiemelését tenné lehetővé. A napi hazai szükséglet 30 ezer tonna. A nemzeti stratégiai tárolóink jól működnek. S megnyugtató, hogy a szakemberek ismerik a hibát, és napokon belül elhárítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!