az új ingatlanok ismét a tervasztalról vagy építés közben kelnek el

2019.02.22. 07:00

Körkép: Folyamatosan bővül a lakáspiac

Nem lassult a növekedés az országos újlakás-piacon 2018-ban sem. A fővárosban 469-re, míg a vidéki megyei jogú városokban 290-re nőtt az elérhető projektek száma.

Hajdu Péter

Szinte minden foghíjat beépítenek új társasházakkal a megyeszékhelyen, ez a Jókai utcai épület is hamarosan elkészül

Fotó: Pezzetta Umberto

Továbbra is bővül a magyarországi újlakás-piac. Az Otthon Centrum felmérése szerint 2017 és 2018 decembere között Budapesten 469-re nőtt a megvalósítás különböző szakaszaiban lévő projektek száma, miközben az épülő és tervezett lakásállomány 8,5 százalékkal bővülve elérte a 32 300-at. Egy új építésű lakás átlagos négyzetméterára a fővárosban 892 ezer forint volt, ami 16,8 százalékos éves növekedést jelentett, a megyei jogú városokban pedig a tavalyi átlagos négyzetméterár meghaladta a 456 ezer forintot.

A megyei jogú városokban végzett felmérés alapján 290 társasházi­lakás-projekt volt elérhető tavaly decemberben, ezekben összesen 8770 új lakást hirdettek megvételre. A 23 megyei jogú város közül a legtöbb ingatlan Győrben, Debrecenben és Szegeden épült, ahol sorban 1530, 1080 és 1050 új lakást kínáltak megvételre. A legdrágább vidéki projekt Pécsett ismert, ahol egy négyzetmétert 740 ezer forintért kínál a beruházó, míg a legolcsóbb egy miskolci projekt, 190 ezer forintos négyzetméterárral.

Szinte minden foghíjat beépítenek új társasházakkal a megyeszékhelyen, ez a Jókai utcai épület is hamarosan elkészül Fotó: Pezzetta Umberto

Nagykanizsán tavaly 75 új lakás épült átlagosan 367 600 forintért négyzetméterenként, míg Zalaegerszegen 220 épülő lakás szerepel a 2018-as felmérésben, a zalai megyeszékhelyen tavaly 428 700 forint négyzetméterenkénti átlagárral lehetett kalkulálni.

– Az új lakások áremelkedése véleményem szerint még az idei évben is kitart. Zalaegerszegen, az Ady utcában, a volt zsinagóga mellett épülő 17 lakásos exkluzív társasházban például már 530–550 ezer forint között mozognak a négyzetméterárak. Számos helyen folyik jelenleg is lakásépítés a városban. A nekeresdi városrészben 27 lakásos társasház épül, a Petőfi utcában és a Mártírok útján is várhatók kisebb, 8-9 lakásos társasházépítések, ezek esetében is már 460–480 ezer forintos négyzetméterárakkal számolnak. Nagyobb volumenű építkezés lesz a Kert utcai 16 lakásos társasház, Bozsokon a Zöld Otthon lakópark 12 házzal. Ebergényben épül még lakóparkszerű elrendezésben 6 családi ház, és a Kertváros végében is folyamatban van az új társasházak építése. Jellemző, hogy a folyamatban levő építkezések lakásait már szinte egytől egyig sikerült előre értékesíteni – sorolta Taar Ottó, az ingatlanközvetítő cég zalaegerszegi franchise partnere.

Mint elmondta, a használt lakások piaca is pörög, és ez kihatással van az újak forgalmára is.

– Nagymértékben megemelkedtek az árak a használt lakások piacán is. A felújított, jó állapotban levő használt lakások ára is elkerüli a négyzetméterenkénti 300 ezer forintot. A nem frekventált helyen levő, kevésbé jó adottságú használt lakások négyzetméterét kínálják 250-260 ezer forintért. Ha valaki eladja a használt lakását és az árához hozzáteszi az állami támogatást, be tud költözni egy új otthonba – emelte ki a szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!