Közlemény

2019.02.05. 07:00

A Balaton-part beépítési lehetőségeiről döntöttek Keszthelyen

Az önkormányzat városstratégiai bizottsága elnökeként Dósa Zsolt képviselő közleményt adott ki hétfőn a Balaton-part beépítési lehetőségeit érintő közgyűlési döntésről.

ZH

Mint írta, az elmúlt napokban az önkormányzat testületi ülésén egy évekkel ezelőtt megkezdett folyamat újabb lépcsőjeként a Balaton-part beépítési lehetőségeiről, a rendezési terv módosításáról születtek újabb döntések. „Sajnálatos, hogy a Jobbik és a DK képviselői, valamint az általuk tájékoztatott média megtévesztő híreszteléssel igyekszik az önkormányzatot úgy feltüntetni, mintha nem a törvényeknek és a város érdekeinek megfelelő döntéseket hozna” – fogalmazott.

A közlemény szerint a tények a következők: a Balaton-part beépíthetőségi módosításai közel öt évvel ezelőtt kezdődtek, és megfelelnek a jelenleg hatályban lévő törvényeknek. A helyi rendelkezések még szigorúbbak is azoknál, tehát kevesebb beépítést engednek meg, mint általában a többi Balaton-parti településen. Míg Keszthelyen például abban merül ki a módosítás, hogy 7,5 m magas beépíthetőség helyett 8 m maximális beépíthetőséget enged, addig a szomszédos Gyenesdiáson már a törvényi maximumra, azaz 12,5 m-re emelte ezt a korlátot az önkormányzat, aminek köszönhetően ott új építésű szálloda beruházása kezdődhet, új munkahelyeket és adóbevételeket hozva a településnek.

A módosításokra azért van szükség, mert több évtizede nem történt érdemi beruházás a Balaton keszthelyi partján. A város közigazgatási területéhez tartozó part kiemelt fejlesztési területté nyilvánítása sem jelent kiskaput. Kiemelt fejlesztési övezet esetén ugyanúgy érvényes a területre minden beépíthetőségi előírás, le kell folytatni a társadalmi vitákat is. Ez a besorolás kifejezetten csak az esetleges rendezési terv módosításánál jelent gyorsabb határidőket, ügyintézést. A Libás strand térségében az építészek valóban felvetették egy tűszerű magasház építését, erről azonban nem született végleges döntés, és még számos szakmai és lakossági fórumon is lesz róla vita.

A Fidesz–KDNP képviselői a helyi lakók érdekében fogják meghozni végső döntésüket, közölte Dósa Zsolt. „A megfelelő párbeszéd és a jövőbeni fejlesztések szempontjából ugyanakkor igen károsnak látjuk, hogy a helyi ellenzék képviselői az általuk idehívott ellenzéki média előtt pártkampányt kívánnak folytatni lakossági fórumokon, mint ahogy erre már kísérletet tettek. Meggyőződésünk, hogy a többi település után a keszthelyi Balaton-parton is szükséges a fejlesztés, természetesen a törvények adta lehetőségek között, különösen, hogy évtizedek óta most van rá szándék. Fontos lenne, hogy a Jobbik és DK ne tájékoztassa félre a lakosságot, ne próbálja megakadályozni, hogy az észszerű és törvényes fejlesztések elindulhassanak városunkban”– írta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!