A KSH szerint

2018.12.23. 07:00

Megyénk szempontjából kiugró a webáruházi forgalomnövekedés

Októberben 6,4 százalékkal, a naptárhatástól megtisztítva 5,5 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest a kiskereskedelmi üzletek forgalma országosan.

Hajdu Péter

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a növekedés dinamikája az iparcikkek esetében jóval nagyobb (7,9 százalék) volt, mint az élelmiszereknél (4). Vámos Györgyöt, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárát kérdeztük: ez a lendület kitart-e az év végéig?

Fotó: MW grafika / KSH

– A kiskereskedelmi forgalom 2013-tól folyamatosan bővül, minden évben rekordról számolhat be az ágazat. Túl vagyunk novemberen is, most már majdnem ismerjük az egész éves mérleget. A 2018-as év egésze is 6 százalékos növekedés felett fog zárulni. Ez nagyon fontos a GDP szempontjából is, ami 5 százalékot megközelítő mértékben bővült, a bérek, keresetek bővülése pedig két számjegyű. A családoknak szabadon elkölthető jövedelemrészük keletkezett, amit természetes, hogy iparcikkek beszerzésére fordítanak elsősorban. A webáruházak forgalma a leggyorsabban növekvő csatorna. Már a novemberi forgalom ismeretében mondhatom, hogy az internetes vásárlások mértéke közel negyedével növekszik, értéke az egész évre vetítve el fogja érni az 500 milliárd forintot. Az idei éves kiskereskedelmi mérleg pedig 11,5 milliárd forint felett lesz, azaz idén is jó évet fog zárni a kereskedelem – közölte az OKSZ főtitkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!