Emelés

2018.12.08. 07:00

A nagykanizsai önkormányzat növeli a lakbéreket

Jövő év július elsejétől 15 százalékkal emelkednek az önkormányzati lakások bérleti díjai a városban – döntöttek a képviselők a legutóbbi közgyűlésen. A Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. számos adattal és kalkulációval támasztotta alá, hogy a díjemelés szükséges.

Pásztor András

Bilicz Csaba, az önkormányzati bérlakásokat üzemeltető társaság vezérigazgatója elmondta: a kanizsai önkormányzatnak 1391 darab bérlakása van, ám ezek egy része nem kiadható, miután több olyan épület is akad (Dózsa Gy. utca 73–75., Bartók B. utca 1., Erzsébet tér 14–15.), amelyeket szanálásra ítéltek.

– Jelenleg 1055 darab bérlakás van kiadva, amelyek közül 436 darab összkomfortos, 518 darab komfortos, 34 darab félkomfortos, 59 darab komfort nélküli és van 8 darab szükséglakás – mondta Bilicz Csaba vezérigazgató, aki hozzátette: a lakbér bevételek 2010. óta folyamatosan csökkennek, ami azzal magyarázható, hogy az elmúlt nyolc évben több mint 50 jó állapotú bérlakást értékesített az önkormányzat.

– Ezzel párhuzamosan viszont a karbantartási és felújítási költségek legalább 30 százalékos emelkedést mutatnak. Bilicz Csaba arra is rámutatott, hogy jelenleg hatalmas a kereslet az albérletek iránt, egy két szobás 55 négyzetméteres kanizsai lakást könnyedén ki lehet adni havi 40-45 ezer forintért. Az ugyanilyen paraméterű önkormányzati bérlakások bérleti díja ugyanakkor 25-27 ezer forint körül mozog, de ebből az összegből még az önkormányzatnak egy sor költséget – felújítási alap, közös költség, közös képviselő díja, esetlegesen hiteltörlesztés – állnia kell. Ez akár a 15 ezer forintot is elérheti havonta, ami azt jelenti, hogy az önkormányzatnak egy átlagos panellakáson 10-15 ezer forint tényleges bevétele származik.

– A fenti adatokból pontosan látszik, hogy miért vált szükségessé a lakbérek emelése – magyarázta a vezérigazgató, aki hangsúlyozta: az elmúlt tíz évben nem volt lakbéremelés Kanizsán, noha a fogyasztói árindex legalább 30 százalékkal növekedett ezen időszak alatt. A 15 százalékos lakbéremelést az önkormányzat csak jövő év júliusától vezeti be. Ezen intézkedéstől maximum annyi várható, hogy nem romlik tovább a Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. pénzügyi mozgástere, ám a költségek teljes fedezetéhez – a vezérigazgató szerint – az elkövetkezendő években mindenképpen szükség lesz még egy hasonló arányú díjemelésre. A kintlévőségek kezelésének tekintetében egyébként nem áll rosszul a társaság, az elmúlt 5 évben közel 27 millió forinttal sikerült csökkenteni a hiányt, ami a tavalyi adatok szerint így is meghaladja a 115 millió forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!