Felsőoktatás

2018.11.14. 14:00

Zalából kétszáz önkormányzat csatlakozott Bursa Hungarica Ösztöndíj Pályázathoz

A Zala megyei települések döntő többsége, több mint kétszáz önkormányzat csatlakozott ez évben a felsőfokú oktatásban részt vevők anyagi támogatására létrehozott Bursa Hungarica ösztöndíjrendszerhez. Az érdekelt hallgatóknak ezekben a napokban kellett benyújtani pályázatukat a támogatás elnyerésére.

Gyuricza Ferenc

Az önkormányzati segítség adott esetben motiváló tényező is lehet a fiatalok számára Illusztráció: Shutterstock

Zalalövő fontosnak tartja a felsőfokú oktatásban tanulók támogatását

Zalalövőn kedd estig hatan éltek ezzel a lehetőséggel, elvileg éjfélig még bővülhetett a számuk. Pintér Antal polgármester azt mondja, nagyjából ennyi igénylőre is számítottak, bár a keretlétszámuk egy kicsit magasabb volt.

– Úgy tudom, amióta létezik a Bursa Hungarica ösztöndíjrendszer, Zalalövő mindig is részt vett benne, azaz nemcsak a jelenlegi önkormányzati képviselő-testület, de elődeink is fontosnak tartották a felsőfokú oktatásban részt vevők támogatását – mondta Pintér Antal.

Az önkormányzati segítség adott esetben motiváló tényező is lehet a fiatalok számára Illusztráció: Shutterstock

– Ez egy kettős pályázati rendszer, a helyi önkormányzat dönt arról, hogy szociális és tanulmányi alapon kinek biztosítja az ösztöndíjat, majd az adott település által biztosított juttatást az Emberi Erőforrások Minisztériumán keresztül az állam is kiegészíti.

Zalalövőn jelen pillanatban tíz hónapon át havi ötezer forint elnyerésére van lehetőség. Az önkormányzati támogatás mértéke nem maximált, az állami azonban igen, havi ötezer forint lehet. A gyakorlat jellemzően az, hogy a települési önkormányzatok is ötezer forintot adnak a jogosultaknak. A támogatott hallgatók így havi tízezer forintot kapnak, ami a polgármester szerint nem túl sok, de egy szerényebb anyagi körülmények között élő családban akár a kollégiumi díj fedezetéhez, akár egyéb kiadásokhoz jól jöhet. Ez az úgynevezett A típusú támogatási forma, amiben a már egyetemi jogviszonnyal rendelkezők vehetnek részt, de a Bursa Hungarica ösztöndíjnak van egy másik ága is, utóbbi a tanulmányaik megkezdése előtt állóknak szól, ott három évre szólóan döntenek a támogatásról. Zalalövőn ez utóbbi, B típusú támogatásban négyen részesülnek. Ha a kettőt egyben számoljuk, akkor már majdnem kitöltik a város rendelkezésére álló létszámkeretet.

Zala megye 80%-a csatlakozott

Zala megye 258 települése közül 2018-ban több mint kétszáz csatlakozott a Bursa Hungarica Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez. Ez mintegy nyolcvanszázalékos arányt tesz ki. Saját adatgyűjtésünk szerint a távol maradók esetében az ok rendkívül racionális, jellemzően olyan kistelepülésekről van szó, ahol jelenleg vagy teljesen hiányzik az adott korosztály, vagy nincs olyan fiatal, aki igénybe tudná venni az ösztöndíjat, lévén nem végez felsőfokú tanulmányokat.

– Nálunk is ez utóbbi helyzet áll fenn – mondja a Zalalövővel szomszédos Keménfa polgármestere, Cser Gábor. – Szerencsére fiatalok vannak a településen, ám nem továbbtanulók, így az önkormányzat nem tartotta indokoltnak a csatlakozást. Amennyiben a helyzet változik, úgy a képviselőtársaim nevében is mondom, természetesen mi is támogatni fogjuk a rászoruló továbbtanulókat.

– Én magam is húsz évig voltam polgármester, s ahogy visszaemlékszem erre az időszakra, mindig segítettük azokat a fiatalokat, akik úgy döntöttek, hogy részt vesznek a felsőfokú oktatásban – mondta Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. – Fontos a kiművelt emberfő, ezért a magam részéről továbbra is támogatom, hogy azok a települések, amelyeknek van hozzá anyagi forrásuk, ezen a módon is segítsék a fiataljaik boldogulását. Az önkormányzati segítség adott esetben motiváló erő is lehet, az a fiatal, akit a saját közössége támogat a diplomája megszerzésében, talán valahol kötelességének is érzi, hogy hazajöjjön, s itthon kamatoztassa a tudását.

Vigh László ugyanakkor azt is hozzátette, ma a jól képzett szakmunkásokra is nagy igény mutatkozik. A jó szakmunkások anyagi megbecsültsége azonos szinten áll a diplomásokéval, így még nagyobb a pályaválasztás előtt álló fiatalok felelőssége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!