Betakarítás

2018.10.15. 07:00

Több mint húsz tonna kivi kerül Zalából az üzletek polcaira

Az ország legnagyobb kiviültetvényén javában zajlik a betakarítás. A faluhoz közeli hegyháton, a Miklós család több hektáros birtokán idén a szélsőséges fagykárok ellenére is dupla annyi gyümölcs termett, mint tavaly.

Szabó Zsófia

Cseresnyés Péter, Miklós Ákos Márton, Feldman Zsolt és dr. Gyuricza Csaba az ültetvényen Fotó: GSZ

Közel 23 tonnát takarítanak be

A sárga kivit már leszedték a tőkékről. Ezúttal a közismertebb zöldet szüretelik. Október végéig közel 23 tonnát takarítanak be.

– Akkora a kereslet a kivi iránt, hogy már a betakarítás előtt elkelt a teljes termésmennyiség. Ennek többszörösére lenne igény – mondta Miklós Ákos Márton, az ültetvény szakmai vezetője, tulajdonosa. Arról is beszámolt: a terület a kedvező mikroklíma, dombos fekvés miatt kiválóan alkalmas a déligyümölcsök termesztésére.

A tulajdonosok (a képen), Miklós Ákos és fia, Miklós Ákos Márton elmondták, már a tőkéken elkelt minden termés

Cseresnyés Péter, Feldman Zsolt és Gyuricza Csaba is ellátogatott az ültetvényre

A kiviültetvényre ellátogatott szombaton Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, a térségi Mura Nemzeti Program miniszteri biztosa, Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára és dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója.

Cseresnyés Péter, Miklós Ákos Márton, Feldman Zsolt és dr. Gyuricza Csaba az ültetvényen Fotó: GSZ

Cseresnyés Péter arról beszélt, hogy mintaprogramnak számít a hathektáros becsehelyi ültetvény.

– Az elmúlt időszakban nagy érdeklődésre tartott számot a hazánkban eddig nem termesztett, újdonságnak számító növények telepítése. Egyre többen jelentkeztek zártkerti ingatlanok ilyen jellegű hasznosítására, például kivi vagy datolyaszilva termesztésére. Olyan gyümölcsök, amelyek eddig nem voltak honosak az országban, Murafölde térségében jól termeszthetők – mondja Cseresnyés Péter.

Hozzátette: a Mura Program keretében, az agrártárcával folyamatosan egyeztetve azon dolgoznak, hogyan lehetne a Magyarországon különlegesnek számító gyümölcsök termelőit támogatásokhoz juttatni.

– Korábban az üzletekben szinte kizárólag külföldről behozott egzotikus gyümölcsöket lehetett találni. Idővel ez a tendencia megváltozhat – ennek Feldman Zsolt adott hangot. – A friss, tartósító eljárás nélkül kereskedelmi forgalomba kerülő gyümölcsökre nagy igény van. A tárca lehetőséget lát ebben, így a kivi hazai termesztésében is, ezért kezdeményeztük a termelési támogatás kiterjesztését az Európai Bizottságnál – közölte az Agrárminisztérium államtitkára.

Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója arról beszélt, hogy a klímaváltozás miatt az éghajlati övek északabbra tolódnak.

– Emiatt megváltozott több honos gyümölcs termesztési feltétele – emelte ki. – Árnyékolóberendezés nélkül, biztonsággal termelni hazánkban málnát szinte már nem lehet. Ám Dél-Magyarországon a megváltozott klíma miatt lehetőség nyílik olyan egzotikus növényfajták, mint például a kivi termesztésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!