Szakmunkások

2018.10.03. 12:00

Lehetőségek tárháza a zalai vendéglátásban

A munkaerőpiacon nagy szükség van jól képzett vendéglátóipari és kereskedelmi szakemberekre. A szakács, a cukrász, a pincér vagy a bolti eladó (hiány)szakmák biztos állást és jó fizetést garantálnak.

Szabó Zsófia

Varga Tünde szaktanár és a végzős szakácsok: Horváth Ferenc, Horváth Ármin és Hörcsöki Márk a tankonyhában Fotók: Gergely Szilárd/Zalai Hírlap

Manapság gyakran hallani arról, hogy munkaerőhiány miatt több vendéglátóegység bezárta kapuit. Az álláskínálatok közt bőséggel lehet válogatni a felszolgáló, a szakács és a cukrász munkakörök közt. Így szinte biztosan állítható, hogy nem kell munkanélküliséggel számolnia azoknak, akiknek ilyen végzettségük van. Az oktatási intézményekben is nagy érdeklődés van e szakmák iránt. A Nagykanizsai Szakképzési Centrum Thúry György Szakképző Iskolájában nappali és felnőttoktatás keretében is képzik e szakmák utánpótlását immár évtizedek, sőt, századok óta.

Varga Tünde szaktanár és a végzős szakácsok: Horváth Ferenc, Horváth Ármin és Hörcsöki Márk a tankonyhában
Fotók: Gergely Szilárd/Zalai Hírlap

– Folyamatosan változik, hogy melyik szakterület a népszerűbb. Korábban a cukrászat volt népszerű, mostanában viszont szakácsokat képzünk nagyobb létszámban – erről Richterné László Erzsébet igazgató beszélt.

– A kereskedelmi képzés ugyanakkor visszahúzódóban van, érettségit adó szinten. Két éve nem tudtunk ilyen szakot indítani. A hároméves eladói képzés viszont működik. Igény is van rá. Felnőttekből álló osztályunk is van. A vendéglátóipar ágazati és érettségit adó képzése ugyanakkor változatlanul népszerű – fogalmazott a Thúry György Szakképző Iskola igazgatója, aki hozzátette: nem elég csak az intézményben elsajátítani az elméleti tudnivalókat, s a gyakorlati képzési helyen megszerezni a kellő tudást. Kell rátermettség, az alázat és az emberekhez való megfelelő hozzáállás is fontos „kelléke” a cukrász, a pincér, a szakács és a kereskedő hivatásnak. – Az előzetes alkalmassági vizsgák során próbáljuk kiszűrni, ki tud majd megfelelően helytállni e munkakörökben. Próbáljuk tudatosítani a jelentkezőkben, ne pár évre válasszanak munkakört, gondolkodjanak évtizedekben, akár életpályájában. Ha tesz azért a középiskolás, vagy a felnőttoktatás keretében, akár munka mellett tanuló diák, hogy megbecsüljék a munkahelyén, biztos, hogy nem kell állást keresnie. A vendéglátóipari és a kereskedelmi munkakörökben bizony hétvégén is dolgozni kell, méghozzá keményen. Amiatt is, hogy sok munkahelyen nincs elegendő dolgozó. Ugyanakkor, mindezért, jó fizetést biztosítanak – részletezte Richterné László Erzsébet.

Richterné László Erzsébet

A továbblépés lehetőségét, mind szakmai, mind a tanulás tekintetében e szakmák is biztosítják. Akik a négy plusz egy éves, érettségit adó oktatást választják, egyetemeken, főiskolákon is továbbtanulhatnak. Akik a szakképzés keretében tanulnak, a felnőttoktatás esetén, munka mellett, 2 év alatt szerezhetnek újabb szakmát, de azonnal el is helyezkedhetnek. A legjobb, ha párosítanak két területet, például a szakács- cukrász szakokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!