Megyei körkép

2018.10.03. 17:30

Éreztette jótékony hatását a közfoglalkoztatási program

Augusztus végén Zalában 6438 álláskeresőt regisztráltak a járási hivatalokban működő munkaügyi kirendeltségeken – tájékoztatta lapunkat a Zala Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya.

Hajdu Péter

Gödöllő, 2017. március 13. Egy szakember dolgozik a GlaxoSmithKline gödöllői gyárának raktárában 2017. március 13-án. A világ egyik legnagyobb gyógyszeripari cége újabb jelentős, mintegy 18 milliárd forintos beruházást hajt végre Gödöllőn, amelynek köszönhetően 104 új munkahely jön majd létre. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Az augusztus végén rögzített adat a júliusinál közel 400 fővel, 5,5 százalékkal alacsonyabb, az egy évvel korábbitól pedig 4 százalékkal marad el. A nyilvántartott álláskeresők száma a megyében júniusban került mélypontra 6397 fővel, azt megelőzően ilyen alacsony értéket utoljára 1990-ben, a munkanélküliség felfutásakor mértek a zalai munkaerőpiacon. A júliusi átmeneti emelkedés után augusztus végére ismét ezen érték közelébe került az álláskeresők száma. A nyilvántartottak számának augusztusi mérséklődésében az elemzők véleménye szerint meghatározó szerepe volt annak, hogy folyamatos volt a közfoglalkoztatási programok – különös tekintettel a július elején újrainduló országos és hosszabb idejűek – létszámfeltöltése. Emellett augusztusban mintegy 50 fő képzése kezdődött meg, s az ő nyilvántartásuk szünetel. Megyén belül a járások többségében az előző havihoz és az egy évvel korábbihoz viszonyítva is csökkent az álláskeresők száma.

Keszthely térségében 721 munkanélkülit tartottak nyilván (–9 százalék), Lentiben 428-at (–4,7 százalék), Nagykanizsán 2209-et (+1,7 százalék), Zalaegerszegen 2265-öt (–9,9 százalék), Zalaszentgróton 258-at (–7,2 százalék), a Letenyei járásban pedig 543-at (–7,7 százalék). A nyilvántartott álláskeresők aránya augusztus végén 4,9 százalék volt, ami a júliusinál és az egy évvel korábbinál 0,3 százalékponttal kevesebb. A munkaerő-kereslet augusztusban élénkebb volt az előző havinál, az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek száma közel 700 volt.

A konkrét munkaköröket tekintve a jelentős számú, szakképzettséget nem igénylő, egyszerű foglalkozású (részben összeszerelő) mellett tehergépkocsi- vezetőket, bolti eladókat, irodai adminisztrátorokat, pultosokat, burkolókat, forgácsolókat és lakatosokat kerestek 15 főt elérő nagyságrendben a munkáltatók az augusztusi új bejelentések alapján. Az előző hónapról áthúzódó keresletet is figyelembe véve a fentieken kívül még többek közt hegesztők, villanyszerelők, festők, asztalosok, kőművesek, pincérek, varrók és szakácsok iránt is magas volt az igény.

A nyilvántartott álláskeresőkön belül csökkent a pályakezdők száma. Augusztus végén 483-an voltak a munkaügyi központ nyilvántartásában, ami az előző havinál és az egy évvel korábbinál is kevesebb, az összes álláskeresőnek csupán a 7,5 százaléka. Mérsékeltebb a pályakezdők beáramlása a tavalyinál, akkor az első 8 hónapban 500-an, ebből a nyári hónapokban 240- en jelentkeztek első ízben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!