Élethosszig tartó folyamatos tanulás

2018.10.03. 07:00

A járműiparral átalakul az autószerelői szakma is

A KRESZben a műszaki segélyhelyre, illetve szervizre utaló tábláról a franciakulcs valószínűleg soha nem tűnik el, de a szakemberek egyre ritkábban nyúlnak ilyen szerszámokhoz.

Arany Gábor

A hagyományos szerszámok kikopnak Fotó: Shutterstock

natív hajtású járművek száma az utakon, de ugrásszerű lesz a változás, és ez alapvetően alakítja át az autószerelői szakmát – fogalmazott Rózsás Zoltán. Az autóipari fejlesztések területén és az oktatásban jártas zalaegerszegi szakember kiemelte, hogy a hibrid gépjárművek összetettségükben jelentősen felülmúlják a hagyományos gépkocsikat. Emiatt több a meghibásodás lehetősége is, az elektromotoros járművek viszont lényegesen kevesebb alkatrészből állnak a belső égésű erőforrással hajtott gépjárművekhez képest. Mindkettőre igaz azonban, hogy másfajta felkészültséget igényel, és nem csak a hajtási rendszer változása miatt.

– Az erőforrásoktól függetlenül a gyártók rohamléptekkel fejlesztik a biztonságot növelő, a fogyasztás csökkentését, a teljesítmény növelését szolgáló rendszereket. Emellett a vezetést támogató, az utazás komfortját növelő berendezések is fejlődnek. Ezek az elektronikai rendszerek az informatika térnyerésével járnak. Nem kell luxuskategóriára gondolni, mert már az olcsóbb járművekben is alapfelszerelésként kínálnak ilyen berendezéseket. Ma az új középkategóriájú gépjármű értékének felét meghaladja a beépített elektronika és a működtetőszoftverek ára – tette hozzá.

A hagyományos szerszámok kikopnak Fotó: Shutterstock

Ezek javítása, beállítása diagnosztikai berendezések, speciális számítógépes eszközök nélkül nem megy. Sok egység javítása csak gyári körülmények között valósítható meg, ezért mind több alkatrész, fődarab szerelése a komplett cserét jelenti. Ennek ellenére pár évig még a hagyományos szakiknak is terem babér, pláne, hogy külföldről még nagy számban érkeznek korosabb járművek. Olyanok, amelyeket az ottani szervizdíjak mellett már nem érdemes javíttatni, nálunk viszont még rentábilis lehet. Azt azonban látni kell, hogy a rohamos tempójú fejlődést az oktatás nem tudja már követni. Az új ismeretek jelentős részéhez immár a márkaszervizekben jutnak hozzá az autószerelők s az ott gyakorlaton lévő diákok. Ezért az iskolában a fiatalokat a biztos alapismeretek elsajátítása mellett az élethosszig tartó folyamatos tanulásra kell felkészíteni, szögezte le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!