Zalaegerszeg

2018.07.08. 19:23

Növelni kell a szaporítóanyag-előállítás versenyképességét

A szaporítóanyag-előállítás kiemelt nemzetgazdasági jelentőséggel bír, ezért elengedhetetlen az ágazat versenyképességének javítása.

ZH

 

Ehhez a felügyeleti és a fajtakísérleti rendszer átalakítása, az öntözött területek növelése és a modern nemesítési eljárások alkalmazása szükséges, mondta Győrff y Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke, derül ki a köz testület tájékoztatójából.

Magyarországon jelenleg 125 ezer hektáron folyik szaporítóanyag-termesztés: vetőmagot 120 ezer, vegetatív szaporítóanyagot 4100 hektáron állítunk elő. Közel ezer vállalkozás foglalkozik a jellemzően kézimunka-igényes szaporítóanyag-előállítással, amely mintegy 15 ezer főnek jelent főállású foglalkozást, s 70 ezer főnek biztosít állandó vagy idényjellegű munkát. Az ágazat a mezőgazdaság teljes éves kibocsátásából kilenc százalékkal részesül. Hazánk a világ hatodik legnagyobb vetőmag-exportőre, ismertette Győrff y Balázs. Ugyanakkor felhívta a fi gyelmet arra, hogy az ágazat versenyképességének javításához több intézkedés szükséges. A felügyeleti rendszer átalakításra szorul, a szaporítóanyag-minősítésnek olyan hatósági szakmai szolgáltatásnak kell lennie, amely a piaci igényeket szolgálja. A cél: rugalmasabb, olcsóbb, megbízhatóbb, központi szakmai irányítás alatt álló szaporítóanyag-felügyeleti rendszer kialakítása. – Javasoltuk, hogy e feladatot delegálják a NAKhoz, ahogy Ausztriában is a tartományi kamarák működtetik a felügyeleti rendszert – hangsúlyozta Győrff y Balázs.

A NAK elnöke szerint kiemelt jelentőségű az öntözésfejlesztés. Hazánkban a legaszályosabb években is csak a mezőgazdasági terület két százalékát, 100 ezer hektárt öntözünk, ezt húsz éven belül legalább egymillió hektárra kell emelni – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!