Szalagon a termés

2018.06.05. 17:30

Megkezdődött a cseresznyefeldolgozás a bagodi hűtőházban

Megkezdődött a cseresznye szezonja, a piacon piros halmokban kínálja magát ízletes kora nyári gyümölcsünk. A FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint idén a közepesnél jobb a cseresznyetermés.

Hajdu Péter

Szemerits Lászlóné és Horváth Imréné a szállítószalagról kiválogatja a hibás cseresznyeszemeket Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A szakmai szervezet becslése szerint a tavalyi 8-10 ezer tonna helyett idén 12-15 ezer tonna cseresznyére számíthat a piac. Az országban jelenleg 2800 hektár területen termesztik a cseresznyét, és mint szinte minden más, több héttel hamarabb kezdődött a szezon. A feldolgozó ipar is szezont kezdett, a Bagodi Hűtőház Kft.-ben a cseresznye feldolgozása hagyományosan az év első szezonális terméke. A cseresznyét magozva, fagyasztva külföldre szállítják.

Megkezdték a feldolgozást

- A múlt hét pénteken kezdtük meg a cseresznye feldolgozását, amit azonnal követ a meggy. Mi kizárólag szomolyai fekete cseresznyével foglalkozunk, az ipar általában ezt a fajtát használja. Mi Gyöngyös környékéről szállítjuk, és Veszprém megyéből vásárolunk még belőle – mondja Kovács Péterné, a Bagodi Hűtőház Kft. vezetője.

Szemerits Lászlóné és Horváth Imréné a szállítószalagról kiválogatja a hibás cseresznyeszemeket
Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Érdeklődésünkre, hogy miért nem vesznek a környék kiskertjeiből is cseresznyét, elmondta, egyrészt az egyenként kis mennyiségű sokféle fajta nem felel meg az általuk elvárt követelményeknek, továbbá a minőséget nem tudnák garantálni.

– A minőségbiztosítás követelményeinek megfelelően nem tudnánk nyomon követni a kistermelőktől származó gyümölcsöt. A mai követelmények szerint ha kérik, minden dobozról meg kell tudni mondani, honnan, melyik termelőtől származik. Mi Svájcba exportáljuk nagykereskedő közvetítésével a gyümölcsöt, ott egy élelmiszerlánc zacskós kiszerelésben kéri. A partnerünk nem is vásárol meg más fajtát, nem is lenne érdemes mással próbálkoznunk – mondja Kovács Péterné.

120 tonnával dolgoznak

A bagodi hűtőház 120 tonna cseresznyét dolgoz fel idén. Ez azt jelenti, hogy a bekerülő gyümölcs végigmegy a feldolgozó láncon. A szártépő berendezés után a szalag víz alá meríti, azt követően egy előválogatáson esik át, majd a magozóba. Onnan a fagyasztókamrán vezet át az út, aminek a másik felén egy újabb válogatás jön, aztán dobozokba és a hűtőtárolóba kerül a cseresznye.

– Ez a 120 tonna egy hét alatt lekerül a szalagról, mert naponta 20 tonnát dolgozunk fel, és másnap már követi a meggy. Az jóval hosszabb szezon, mert körülbelül 400 tonnányi meggyet tervezünk felvásárolni és feldolgozni – tájékoztat az ügyvezető, és az idei gyümölcsszezon fájó sajátosságaként említi, hogy a gyümölcsök sorában egy jelentős kieséssel kell számolni.

A kajszibarack elfagyott

-Sajnos elmarad a kajszibarack szezonja, mivel tavasszal a legtöbb helyen elfagyott. A mi felvásárlói körünkben sehol sincs kajszi. A sárgabarack a legértékesebb termékünk, tavaly is 400 tonnányi mennyiséget dolgoztunk fel. Szerencsére még maradt belőle egy 70 tonnás mennyiség. A kajszibarack hiánya gondot jelent majd a termelésben, és bizonyos mértékű bevételkiesés is keletkezik miatta. A korábbinál több szilvát és bodzát szerzünk majd be, úgy próbáljuk a hiányt pótolni – mondta az ügyvezető.

Kovács Péterné elmondta, náluk is érezhető a munkaerő hiánya. A hűtőház 40-45 dolgozója két műszakban végzi a munkát. Amit lehet, már gépesítettek, így a feldolgozásban szűken megvannak. Azonban betakarításkor nehéz szezonális munkaerőt találni. A bagodiaknak rendszeresen a málna érésekor kell erre gondolniuk. A még meglevő ültetvényük hamarosan érik, így mint az ügyvezető elmondta, a málnaszedőket vesznek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!