Különleges növény

2018.03.26. 17:30

Bővül a kákiültetvény a Becsehely-Gerecse hegyháton

Bővítik becsehelyi kákiültetvényüket a Harcz-fivérek. Harcz Endre és Balázs ezzel a Becsehely-Gerecse hegyháton immár egy hektáron termelik ezt a különleges, eredendően Kelet-Ázsiából származó növényt.

Horváth-Balogh Attila

Harcz Endre és Balázs családi, baráti segítséggel bővítette a kákiültetvényt nemrég Fotó: Horváth-Balogh Attila/Zalai Hírlap

A káki nagyon fontos tulajdonsága, hogy hazai kártevője nincs, így növényvédő szerek nélkül termelhető a gyümölcs, mely ősszel betakarítva utóérő, így éppen a téli időszakban kínál ízletes C-vitamin forrást.

További háromszáz fával bővítenek

– Korábban már beültettünk fél hektárnyi területet 300 fával, most ugyanennyivel bővítjük az ültetvényt – hallottuk Harcz Balázstól. – Évtizedek óta tudjuk a kákiról, hogy itt, a hegyen szépen díszlik, nem fagy el és tökéletes minőségű gyümölcsöt is terem, ugyanis házikerti szinten több száz fát találni a szőlőbirtokokon. Ebből kiindulva gondoltuk, hogy ha ez a dolog kiskerti viszonyok között működik, akkor miért ne működne nagyobb területen is? A korábban eltelepített, 5 éves oltványok már teremnek, s egyelőre, amíg nem túl nagy a termésmennyiség, amolyan szedd magad mozgalomban gondolkozunk, de a későbbiekben természetesen, amikor már esetleg többtonnányi mennyiségekről beszélhetünk, felvesszük a kapcsolatot az áruházakkal is. A káki gyümölcsének színe mély narancssárga, formája a paradicsoméhoz hasonló. Finom, édes, lédús húsa szintén narancssárga és tele van a szervezetünk számára fontos vitaminokkal, vassal és rostokkal. Kitűnő béta-karotin forrás, íze a sárgabarack, illetve a sütőtök keveréke. A legjobb nyersen fogyasztva, de aszalva is fantasztikusan finom.

Harcz Endre és Balázs családi, baráti segítséggel bővítette a kákiültetvényt nemrég
Fotó: Horváth-Balogh Attila/Zalai Hírlap

Saját oltványokat ültettek el

Azt már Harcz Endre árulta el: saját oltványokat neveltek, ezek elültetése pedig családi, baráti segítséggel zajlott.

– Ahogy az a korábbi telepítésünkön látható, a fák takaros, könnyen kezelhető és nagyjából egyforma koronát nevelnek – jelezte Harcz Endre. – Mivel a termőrügyek a vesszők végén helyezkednek el, véletlenül sem szabad visszacsípni őket metszéskor, hiszen azzal a termést is eltávolítjuk. Inkább a ritkításra szorítkozzunk, ha pedig a fa 8-10 éves korában ifjítani akarjuk a megöregedett részeket, jelentősen csonkoljuk vissza az érintett ágakat.

Harcz Endre hozzátette: a termés betakarításával nem szabad megvárni a fagyot. Fontos ezt hangsúlyozni, mert sokan azt gondolják, a káki olyan növény lehet, mint a kökény, mely gyümölcsének íz- és zamatanyagai leginkább a hideghatásra fejlődnek ki. Nos, a kákinál ez épp ellenkező hatást generál: az íze rossz lesz és tönkremegy a gyümölcs.

Azt már ismét Harcz Balázs mondta el, hogy 10-15 éve próbálják elérni az illetékeseknél, hogy a káki termelésére is lehessen támogatást igényelni. Eddig azonban csak falakba ütköztek, akik ugyanis erről döntenek, nem hitték el, hogy a gyümölcs megfelelő fekvésekben biztonsággal termeszthető, s ezért nem akarták megítélni a gyümölcsfaj után az állami anyagi támogatást. Most azonban Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő, a térséget érintő Mura Program miniszteri biztosa felkarolta nem csak a káki, hanem a kivitermesztés ügyét is. Harczék azt remélik: az államtitkár beadványa célt ér, s támogatni fogják a két gyümölcsfaj termelését – így ugyanis a telepítési kedv fellendülne Dél-Zalában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!