Zalai agrárágazat

2018.02.09. 09:00

A megyebeli mezőgazdászok fórumán összegeztek Zalaszentlászlón

A 2010 óta működő, új agrártámogatási irányzat a kis és közepes mezőgazdasági vállalkozások támogatását helyezte előtérbe, a vidékfejlesztési program ennek megfelelően csak Zala megyébe az itteni gazdáknak 23 milliárd forintot juttatott az elmúlt három év alatt.

Arany Horváth Zsuzsa

Manninger Jenő országgyűlési képviselő és Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség államtitkára a fórum előtti sajtótájékoztatón Fotó: Pezzetta Umberto

Egyebek közt erről is szólt Kis Miklós Zsolt államtitkár a vidék és a mezőgazdaság fejlesztéseiről tartott sajtótájékoztatón, melyet mezőgazdasági fórum követett a zalaszentlászlói faluházban. A Miniszterelnökség agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Manninger Jenő országgyűlési képviselővel együtt vette számba az elmúlt időszak fejlesztési támogatásait, s az azok nyomán megvalósult agrárfejlődést, melyet a Szövetségben a magyar mezőgazdaságért című tájékoztató kiadvány foglalt össze az érintett ágazat szereplői számára.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő és Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség államtitkára a fórum előtti sajtótájékoztatón Fotó: Pezzetta Umberto

Kis Miklós Zsolt elmondta, a kormányzat az elmúlt 8 évben a birtokpolitika, a támogatási, az adózási rendszer és az adminisztráció átalakításával segítette a kis és közepes agrárvállalkozások tevékenységét, amelyek ennek következtében versenyképes beszállítói lehettek a hazai, szintén újra lábra állított élelmiszerfeldolgozóknak. A földforgalmi törvény ugyanezt a termelői réteget hozta kedvezőbb helyzetbe, bár, tette hozzá az államtitkár, tudja, hogy az ország nyugati felében ez a külföldi tulajdonszerzők miatt érzékeny téma. Ezzel együtt 200 ezer hektár jutott a földet művelő gazdákhoz, ami 30 ezer gazdálkodót jelent, akik közt egyre több a fiatal. Az EU-ból érkező támogatás elosztásakor korlátozták a nagybirtokok hozzájutási lehetőségét, hiszen korábban ennek a forrásnak az 50 százaléka érkezett hozzájuk. Hat éve javul az ágazat termelékenysége, 2016-ban 2619 milliárd forint fölött volt az ágazati GDP, az élelmiszeriparral együtt 70 ezer új munkahely létesült, az export pedig egyharmaddal nőtt 2010 óta. Az államtitkár szerint az áfacsökkentés emellett jól szolgálta a minőségi áruhoz jutó fogyasztók érdekeit is. Ugyanezért az elmúlt három év alatt 287 új termelői piac kezdte meg működését, s márciusban nő a számuk. 2015 óta 23 milliárd forint támogatást kapott Zala megye a vidékfejlesztési forrásból, ebből 7,3 milliárdot fordítottak új beruházásra, mely 50 mezőgazdasági vállalkozót érintett. Az élelmiszeripari feldolgozásban érdekelt 12 vállalkozó 1,2 milliárdhoz jutott hozzá, 900 millióból 23 terménytároló létesült. A külterületi utak felújításában 39 község volt érdekelt, erre 1 milliárd érkezett. A mezőgazdasági épületek külső felújítására 30 községben 600 milliót fordíthattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!