Elavult kémények

2018.02.19. 10:00

A kondenzációs kazáné a jövő, de nem minden kéménybe lehet bekötni

Szeptember 26-án újabb rendelkezések lépnek életbe a kazáncserék kapcsán, melyek főként a társasházakban élőket érintik.

Hajdu Péter

A 813/2013/EU és a 814/2014/EU kazáncsere-rendelet értelmében 2016. július 1-jétől kizárólag ErP minősítéssel ellátott gázkazánok szerelhetők fel. Az egyéni fűtési rendszerrel rendelkező családi házaknál és lakásoknál már az elmúlt két évben is kizárólag kondenzációs kazánt telepíthettek. Az olyan társasházi lakások viszont, amelyek gravitációs gyűjtőkéménnyel rendelkeznek, 2018 őszéig türelmi időt kaptak.

További türelmi időről a 65/2011. Kormányrendelet nem rendelkezik, tehát egyelőre nincs kijelölt türelmi idő szeptembert követően. Ez a helyzet pedig igen nagy probléma lehet a társasházakban az új rendelkezések életbelépését követően – közölte a napokban a rendelet kapcsán a Magyar Épületgépészek Szövetségének (MÉGSZ) ügyvezető elnöke, Gyárfás Attila.

Cajnkó Alfréd egy kondenzációs kazánt mutat Fotó: Katona Tibor

Ez a zalai helyzet

Mi a helyzet ez ügyben Zalaegerszegen? – kérdeztük ifjabb Cajnkó Alfréd szakértőtől.

- Jelentős különbség van az országos és a zalaegerszegi helyzet között. A különbség az, hogy Zalaegerszegen a gravitációs gyűjtőkéményekbe zömében csak vízmelegítők vannak bekötve. A rendelet pedig ezekre a készülékekre nem vonatkozik. Olyan hely, ahol gravitációs gyűjtőkéménybe kazán van bekötve, abból a városban kevés van, de ezt pontosabban a kéményseprők tudnák megmondani – mondja a szakértő.

- Mit tehet az, akinek a régi FÉG-es kazánját ki kell cserélni, mert már nem lehet javítgatni?

- Zalaegerszegen kilencven százalékban egyedi kémények vannak a kazánoknál. Az egyedi kéményeknél nincs probléma, bele lehet tenni a kéménybe a kondenzációs kazánhoz szükséges csövet, és felszerelhetik a kondenzációs kazánt. Azonban léteznek az úgynevezett turbós gyűjtőkéményű kazánok, ezekből több van a városban, és az ilyen kémények sem alkalmasak a kondenzációs kazánokhoz.

Elavult kémények

A gond tehát ott jelentkezik, ahol a kémény nem alkalmas az uniós követelményeknek megfelelő kazán befogadására. Mint a szakértő elmondta, a még gyűjtőkéményes ingatlanokban megoldás lehet, hogy a lakók összefognak, és mindenki kicseréli a kéményét, együtt megtehetik. Egyedi megoldásként a turbókémény oldalfalon át történő kivezetésére lehet még gondolni, de ezt a megoldást az ide vonatkozó jogszabály, az OTÉK az esetek jelentős részében nem teszi lehetővé. Cajnkó Alfréd elmondta, szakmai törekvések léteznek e szabályozás megváltoztatására. Egyébként pedig megoldás lehet még a villanykazán, infrakazán beszerelése.

Ezek is érdekelhetik