Fejlesztés

2017.11.23. 18:37

Termény- és géptárolót építenek Reszneken

Jelentős fejlesztés hajt végre az évek óta zajló mezőgazdasági projektje keretében a település önkormányzata. Idén többek közt egy zöldség- és gyümölcsfeldolgozó komplexum kialakításába kezdtek bele, amely új lehetőségeket nyit a projekt számára.

Gyuricza Ferenc

A még ez évben elkészülő gép- és terménytároló tetőhéjalásához szükséges cserepet hordják a munkások. Balról Varga Béla, Orsós Tibor és Gerencsér István Fotó: Gyuricza Ferenc

Minderről Kercsmár István, a 300 fős település polgármestere tájékoztatta lapunkat, aki azt is hozzátette: nem egyszerűen csak értékesíteni akarják a megtermelt árut, hanem feldolgozva kívánják eladni, hiszen azáltal nagyobb bevételre tehetnek szert.

– Az elmúlt évek során elsősorban a termeléshez szükséges eszközöket vásároltunk, most azonban a feldolgozást jelöltük meg fő célként, s ehhez a kormányzati támogatást megkaptuk – sorolta a polgármester. – Egy megnyert pályázat révén a régi óvodaépületet zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemmé alakítjuk át. A nyílászárók cseréje, illetve a belső felújítás már lezajlott, erre a pályázati támogatásból ötmillió forintot, saját erőből pedig további kétmilliót fordítottunk. Vele párhozamosan szintén jelentős, hétmillió forintos pályázati támogatással megkezdtük egy 120 négyzetméteres alapterületű termény- és géptároló kialakítását is, ez utóbbihoz 600 ezer forint önrészt kellett a saját termelési bevételből hozzárendelnünk.

A még ez évben elkészülő gép- és terménytároló tetőhéjalásához szükséges cserepet hordják a munkások. Balról Varga Béla, Orsós Tibor és Gerencsér István Fotó: Gyuricza Ferenc

Közben gépbeszerzésre ez évben tízmillió forintot költenek, a zöldségfeldolgozáshoz szükséges eszközöket meg is vásárolták már, s folyamatban van a gyümölcsfeldozó gépek beszerzése is.

– Ezt követően csak a hatósági engedélyeket kell megszereznünk, és indulhat a feldolgozás – tette hozzá Kercsmár István. – Addig a közmunkások felkészítését is befejezzük, most éppen a répa- és a káposztasavanyítást gyakorolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!