Kamarák Háza

2017.11.23. 08:00

Jelentősen csökkent az építőipari körbetartozás

Négy év alatt harmadára csökkent az építőiparban a kifizetetlen követelések összege, de az eredeti, 400 milliárd forintot kitevő lánctartozást figyelembe véve még ez is igen szép summa.

Fincza Zsuzsa

Balról: Máté Miklós, Lengl Zoltán és Bubla Zoltán keszthelyi építész-tervező Fotó: a szerző

A Kamarák Házában szerdán tartott építőipari szakmai napon kiderült, ma is vannak szép számmal, akik fittyet hánynak a kötelezettségeknek és nem fizetik ki az alvállalkozóikat, vagy éppen bankgaranciát hívnak le úgy, hogy nem áll mögötte valós teljesítés. Ez ügyben illetékes előadót is hívott a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Máté Miklós, a lánctartozások visszaszorítása és az egyéb építőipari viták gyorsabb és hatékonyabb rendezése céljából 2013-ban létrehozott Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) vezetője szerint a körbetartozások csökkenése egyértelműen a kamara mellett működő szakértői szerv munkájának köszönhető. A TSZSZ-hez (mely mintegy 200 elismert igazságügyi szakértővel dolgozik) 2017. október végéig 825 kérelem érkezett be, ebből 808 ügyet sikeresen lezártak, s havonta 18-20 új beadvány keletkezik. Zala építőiparára nem jellemző a horribilis körbetartozás, a 825-ből 15 panasz érkezett megyénkből a szakértői szervhez. S hogy a helyzet tovább javuljon, Máté Miklós konkrét gyakorlati tanácsokkal látta el szakmai nap résztvevőit.

Balról: Máté Miklós, Lengl Zoltán és Bubla Zoltán keszthelyi építész-tervező Fotó: a szerző

A tanácskozás második felében Lengl Zoltán, a Zala Megyei Kormányhivatal állami főépítésze a múlt évben bevezetett egyszerű bejelentéssel megvalósuló építési tevékenységek gyakorlati tapasztalatait összegezte. Az eltelt nem egészen két év azt mutatja, hogy az új szemléletű építésigazgatási rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, Zala megyében 2016-ban 199, 2017. első három negyedévében pedig 254 építkezés kezdődhetett el az egyszerű bejelentési kötelezettség teljesítése után.

Friss jogszabályváltozásokról is tájékoztatást kaptak a megjelentek. Ezek sorában Bartal Tamás, a Miniszterelnökség kabinet ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára a közműcsatlakozásra vonatkozó, 2017. szeptember 1-jén hatályba lépett rendelkezésekről szólt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!