Méhészet

2017.10.01. 10:30

Sikeres az idei év a kanizsai méztermelőknél

Szakmailag jó hónapokat tudhat maga mögött a Nagykanizsa és Környéke Méhész Egyesület, melynek tagjai már készülnek az októberi Kanizsai Mézes Napokra.

Horváth-Balogh Attila

A nagykanizsai méhészek Dél-Erdélybe is ellátogattak-Fotó: Nagykanizsa és Környéke Méhész Egyesület

Az idei év programjairól Somogyi Gyula, a Nagykanizsa és Környéke Méhész Egyesület elnöke számolt be.

 

– Az idei évben több rendezvényt szerveztünk tagjaink számára – bocsátotta előre Somogyi Gyula. – Ezek egy részéről a Zalai Hírlap már korábban beszámolt, de arról még nem, hogy áprilisban egy bemutató méhészetben tettünk látogatást Pécs mellett, Magyarsarlóson, Nagy István és Nagy Bálint méhészetében. Itt megtudtuk: a méhészet termékeit kis kiszerelésben értékesítik és így nagyobb profithoz jutnak, mint ha hordósan odaadnák a kereskedőnek.

A nagykanizsai méhészek Dél-Erdélybe is ellátogattak-Fotó: Nagykanizsa és Környéke Méhész Egyesület

Az elnök azt is elmondta: az év folyamán a Csáktornyai Méhészegyesület meghívására a tolmácsolásban segítő Kővágó Károllyal és Zágon András gazdasági vezetővel ellátogatott a horvát kollégákhoz, akiktől arról értesültek, hogy az atka náluk is rengeteg méhpusztulást okoz. Szintén nagy gond a hihetetlen mennyiségű kínai méz, ami miatt az emberek a horvát mézet már nem is veszik.

Júniusban a nagykanizsai Thúry György Múzeum meghívására a múzeumok éjszakáján egy standdal jelentek meg, s a közönség többféle mézzel megismerkedhetett.

A nyár folyamán Csömörön és Szatymazon felkeresték Mervald József és dr. Völgyesi László bemutató méhészetét, továbbá a tagság ellátogatott Dél-Erdélybe is. Most, szeptemberben pedig részt vettek a Söjtöri Méhészegyesület méhész szombat című rendezvényén, ahol az elnök, Czémán László méhészetébe látogattak el. Onnét Hahótra utaztak, ott pedig Kotnyek István gépesített etetőrendszerét tanulmányozták.

Azt is jelezte: már készülnek az általuk szervezett III. Kanizsai Mézes Napokra, melyre október 14-én kerül sor a nagykanizsai Medgyaszay Házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!