Gyönyörű fotók

2018.05.23. 06:37

Virágzik a mák Milejszeg és Zalabaksa határában

Azt is mondhatnánk, Milejszegnek és Zalabaksának mákja van! Hát hogyne, hiszen a két falu határában nagy táblákon virágzik a mák. A lilás, kékes szirmok látványosan megfestik a tájat, ami szemet, lelket gyönyörködtető szép látvány.

Győrffy István

Egy pillanatra elgondolkoztunk azon, honnét ered a mondás, miszerint, akinek szerencséje van, annak „mákja van”. Kutakodásunk eredménye, a mák, mint a szerencse szinonimája a héber/jiddis eredetű mázli szóból ered. A szóhelyettesítés oka a nyelvészek szerint: a mák rövidebb, mint a mázli. Ezzel a rövidséggel szemben, hatalmas táblákon virít a virágzó mák a milejszegi mezőkön, az ország egyik legnagyobb olajsajtoló vállalkozása, a milejszegi Szak Olajsajtoló-üzem jóvoltából.

A virágzó máktól gyönyörű a milejszegi határ Fotó: Győrffy István
Mákvirág – lilában Fotó: Győrffy István
Mákvirág – ritka pirosban Fotó: Győrffy István
Néhány fehéres is akad közöttük Fotó: Győrffy István
Mákvirágos mezők 1 Fotó: Győrffy István
Mákvirágos mezők 2 Fotó: Győrffy István

- Az idén 18 hektár mákot vetettük Milejszegen és Zalabaksán – tájékoztat az üzem részéről Szak Enikő, aki így folytatja:

- Ahhoz, hogy a legjobb minőségű termékeket kínálhassuk, szükséges a legjobb alapanyag kiválasztása és emiatt is kezdtük el a saját magunk által termesztett mákból préselni a mák olajat. Öt éve foglalkozunk máktermesztéssel . Az étkezési mákot speciális aprómag-vetőgéppel kell vetni. A máknak két fajtája van a tavaszi és az őszi. Mi az őszi mák termesztésével foglalkozunk, amit ősszel kell elvetni, május közepe után virágzik és július elején kell learatni. A betakarítás sima gabonakombájnnal történik megfelelő beállítások mellett. A mák termesztési technológiát az évek során saját magunk tökéletesítettük, a nyugat-dunántúli időjáráshoz, domborzathoz és a termőföld adottságaihoz igazítva. Ezeket a lépéseket szükséges volt megtennünk ahhoz, hogy minőségi alapanyag álljon a rendelkezésünkre. A mák tisztítása és rostálása nagyon komoly szakértelmet igényel.

Mákvirágos mezők 3 Fotó: Győrffy István
Mákvirágos mezők 4 Fotó: Győrffy István
Szak Enikő: „Az idén 18 hektár mákot vetettük Milejszegen és Zalabaksán”

Megtudjuk, a mákolaj sajtolására kizárólag étkezési mákot használnak, s az étkezési mák termesztésének nagyon szigorú szabályai vannak, ezért a tenyészidőszak folyamán folyamatos kapcsolatban állnak az illetékes hatósággal. Érdekessége a mákolaj előállításnak, hogy a sötét színű mákból nem sötét, hanem halványsárga olaj készül. Erre mindig rácsodálkoznak a látogatók, akik szép számmal keresik fel az üzemet, ezáltal a gyönyörű tájon található Milejszeget. Ezekben a hetekben pedig azok látogatják a környéket, akik a mákvirágzásban kívánnak gyönyörködni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!