Időjárás változás

2017.12.12. 12:04

Támad a melegfront! Mit tegyünk?

Hétfőn beköszöntött a „tavasz” Zala megyébe, amely az előrejelzések szerint szerdán újra átcsap télbe. Vajon a közel 20 fokos ingadozás mennyire viseli meg a szervezetünket? Dr. Gorza Éva háziorvos válaszol.

Rákos Bianka

A hét második napján, akár 15 fokra is felszökhet a hőmérő higanyszála, ami télen meglehetősen szokatlan. A tavaszias időjárásnak azonban nem mindenki örül; sokakat testileg és lelkileg is megvisel a melegfront. A keddi időjárásra 20 éve nem volt példa, így nem csoda, ha fáradtabbnak érezzük magunkat!

- A front nemcsak a betegek szervezetére van hatással, bár tény, hogy a szív, a keringési és az érrendszeri betegségekben szenvedő emberek vannak a legnagyobb veszélyben – hangsúlyozta dr. Gorza Éva háziorvos – Gyakori tünet a fejfájás, a fáradékonyság és a vérnyomás ingadozás – esés és emelkedés egyaránt előfordulhat – sorolta a szakember.

A doktornő szerint mellkasi fájdalom, szédülés vagy rossz közérzet esetén érdemes orvoshoz fordulni, főleg annak, aki tisztában van vele, hogy érrendszeri vagy szívbetegségben szenved.

- Az átmeneti rosszullétekre is figyelni kell! – figyelmeztet az orvos – Hiába „csak egy kis” szédülés netán gyengülés, ajánlott megmérni a vérnyomást. Enyhe tünetekkel is fordulhat háziorvoshoz, ám ha érzi magán valaki, hogy ez most más, akkor sürgősen ki kell vizsgálni. Amennyiben érezzük, hogy rosszul ver a szívünk szintén tanácsos a kivizsgálás, előfordulhat, hogy egy komoly betegség van a háttérben, amelyet legelőször a front miatt érzünk meg – tanácsolja dr. Gorza Éva.

S mit tehetünk, ha valaki a környezetünkben rosszul lesz?

- A legegyszerűbb, ha azonnal hívjuk a mentőket, hiszen a sürgősségi osztályon a legapróbb tüneteket is kivizsgálják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!