Egyre több faanyagra van szükség

2018.03.24. 10:30

A barkácsmozgalom új lendületet kap Zalaegerszegen

Fellendülőben van az építőipar, ami a faiparban is érezteti a hatását. Sőt, hobbiból is egyre többen foglalkoznak famegmunkálással.

Szabó Judit

Nagy Lajos elmondta, a kiegészítő termékek iránt is nő a kereslet Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Minderről a legrégebbi zalaegerszegi fakereskedésben hallottunk Nagy Lajostól, a centrumot működtető kft. ügyvezetőjétől.

- Egyre nő az építési kedv, nagy az érdeklődés az építőanyagok iránt. Ez abból adódik, hogy a piacról évekig hiányzó lakásokat pótolják most a beruházók. Jelenleg a lakáshitelek is kedvezőek, és az otthonteremtéshez kapcsolódó állami támogatásokat is sokan kihasználják – mondta az ügyvezető.

Nagy Lajos elmondta, a kiegészítő termékek iránt is nő a kereslet Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Az új házak, lakások építésén kívül többen belevágnak felújításokba, átalakításokba, tetőcserékhez is sokan visznek faanyagot, s így megnőtt a kereslet a kiegészítő termékek, a kötőelemek vagy éppen a felületkezelő anyagok iránt.

-Az is jellemző, hogy egyre több ember szeretné önerőből megoldani a kisebb-nagyobb beruházását. Igyekszünk nekik segíteni, ha nem rendelkeznek elég tapasztalattal, a tavasz folyamán – akár országosan is egyedülálló kezdeményezéssel – egy közösségi asztalosműhelyt szeretnénk beindítani a zalaegerszegi Deák-iskolával közösen, nonprofit alapon. Szombat délelőttönként bárki eljöhet majd, aki indíttatást érez, hogy a fát megismerje, megszeresse. Workshopokon, előadásokon sajátíthatja el azt a tudást, ami egyszerűbb faszerkezetek, akár egy kisebb bútor összeállításához szükséges. Szeretnénk apa-fia délelőttöket is tartani, amelyeken az édesapa egy fajátékot vagy házikót készít, s ezzel egyúttal át is adja a fával való foglalkozás örömét, a természetes anyagok szeretetét a következő generációnak. A cél a faipar további fellendítése, a szélesebb körű érdeklődés felkeltése ebben az erdősült megyében. Azért is fontosnak tartjuk a közösségi műhelyt, mert a „csináld magad” mozgalomhoz csatlakozás kényszerű választás is lehet manapság, amikor a faipari szakemberekre, az asztalosokra is jellemző az elvándorlás. Elég nehéz szakembert találni – tapasztalja Nagy Lajos.

Az ágazat problémái között megemlítette, hogy a természetes anyagokat háttérbe szorították a műanyagok, a tömörfából készült termékek visszaszorultak.

A faipar élénkülésének egyik oka, hogy a piacról évekig hiányzó lakásokat elkezdték pótolni a beruházók, de önerős munkákhoz is sokan visznek alapanyagot Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

- Ezzel együtt az erdőgazdálkodás továbbra is fontos és kiegyensúlyozott ágazat Zalában, van jövője tehát a faiparnak – fogalmazta meg Nagy Lajos.

A másik probléma, hogy nemcsak a szakembereket, hanem a rönkfát is nagy arányban külföldre, elsősorban nyugatra viszik az országból, pedig a két feltétel megléte az életben maradást jelentheti egy asztalosnak, egy fűrészüzemnek vagy egy fakereskedésnek.

- Nagyon bízom benne, hogy a gazdaság élénkülése lehetőséget ad arra, hogy a nyugaton dolgozó kiváló szakemberek hazatérjenek, erre már van példa, s bízunk benne, hogy a fizetőképes kereslet is meglesz a fából készült termékekre.

A faipar jövője szempontjából kulcskérdés még a klímaváltozás, a lucfenyvesek ugyanis pusztulásnak indultak Magyarországon, így más fafajok telepítésére is szükség lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!