„Nagy gondot fordított a konyhára és éléskamrára…”

2024.04.14. 11:00

Laborfalvi Róza és a Balaton

Laborfalvi Róza (1817-1886) korának híres tragikája, később pedig a füredi Jókai neves háziasszonya lett. Alakja sokszor feledésbe merül neves férje életműve miatt, pedig sok-sok érdekesség található élettörténetében.

Zaol.hu

A gyermek Róza korai évei tele voltak nehézséggel. Szülei színészként keresték kenyerüket, de anyja korai halála, majd apja durva viselkedése miatt a 16 éves kis Róza kenyérkeresetre kényszerült. Elsők között Döbrentei Gábor, a neves rendező egyik darabjában játszott, 1833-ban, a budai Várszínházban. Nevét ekkor változtatta meg Benkéről Laborfalvira. Pályáját hamarosan – 1837-ben – a Nemzeti Színházban folytatta. Kántorné Engelhardt Annától, a tragikaként híressé vált színésznőtől vette át a szerepeket. Hamarosan férfiak tucatjai kezdtek rajongani a valóban szép, királynői megjelenésű Rózáért. Így tett Vörösmarty Mihály is, aki több kritikát is írt a már elismert színésznőről. Rózának egyre több udvarlója akadt, házasságon kívüli gyermeke született: Benke Róza, 1836-ban. Róza apja a kor ünnepelt férfiszínésze, Lendvay Márton volt, a kislány később intézetben nevelkedett.

1848. március 15-én Laborfalvi Róza már a nemzet nagy színésznőjeként lépett színpadra, Katona József Bánk bánjában, Gertrudis szerepében. Ez a díszelőadás nemcsak színháztörténeti momentum, hanem egy hosszú kapcsolat kezdete lett. Róza itt tűzte a fiatal író, a márciusi ifjú, Jókai Mór mellére a nemzeti színű kokárdát. Jókai beleszeretett a csodálatos színésznőbe, ám édesanyja és barátja, Petőfi Sándor is tiltották Rózától: nyolc évvel idősebb, csapodár és még egy törvénytelen gyermeke is van… - mondták. Jókai megígérte, hogy nem veszi el Rózát, ám Rákoscsabán végül egy falusi pap titokban összeadta őket, a magyar forradalom évében. Petőfi a hír hallatán nagyon megharagudott Jókaira, egykori barátját pusztán Laborfalvi Móricnak nevezte…

Holott Róza kitűnő feleség lett: gondoskodott az íróról, háztartást vezetett. Anyósa később megbékélt vele. Bár uralkodó természete miatt Jókai nem igazán mert neki ellent mondani. Róza akaratos természete azonban sokszor eredményre vezetett. Ő szerzett 1849-ben menlevelet Jókainak, aki így megmenekülhetett a császári önkénytől. A színházat sem hanyagolta el: 1869-ben vonult csak vissza, sok fiatal színésznő örömére. Rózát a színházi világ nagyra tartotta, ám karakteres egyénisége sokakat elriasztott. Több nagy szerepet eljátszott: Stuart Máriát, Lady Macbethet, Gonerilt, Lady Milfordot. Lényegében Jászai Mari színre lépéséig a Nemzeti Színház nem is igazán tudta Laborfalvit pótolni.

Életének másik felét, legfőképp a nyarakat a Jókai által épített nyaralóban töltötte. Bár az 1850-es években még fellépett Füreden, de a balatoni évek már nem a színjátszásról szóltak.

Ilyenkor nagy háztartásának jelentős részét leköltöztette Füredre, ahol nagyszerű konyhát vitt és számos vendéget fogadott. A történelmi legendárium szerint Jókai általában hétvégente utazott le a fővárosból Siókra vonattal, majd onnan hajóval érkezett nyári hajlékukba. Ilyenkor Róza asszony teleszkópon figyelte urának érkezését. Róza asszony híres volt füredi konyháról, a Balaton krónikása, Eötvös Károly így emlékezett meg róla: „…nagy gazdasszony volt, a színművészet múzsáit ritkán fogadta ekkor már, ehelyett nagy gondot fordított a konyhára és éléskamrára és a téli főzelékek, aszalékok és befőttek elkészítésére. Néha minden szoba, szék, asztal, pamlag úgy tele volt mindenféle konyhai és éléstári készséggel, valamint Jókai szobája is papirossal, levéllel, kézirattal, újsággal és könyvvel, hogy ha odamentünk, alig tudtuk a kalapunkat hova tenni. De meleg szívet, jó szót mindenki talált.”

Róza füredi háztartásának alapjait saját befőzései, kamrája jelentett, de baromfikat is tartott. Krúdy Gyula szerint azokat az ország híres férfiairól nevezte el, mert csak azt szerette, ha Jókait emlegették hírességként. De a házhoz kutyák, macskák és egy malac is tartozott.

Rózának 1883-ban még egy fővárosi búcsúfellépésre telt erejéből. 1886 őszén tüdőgyulladást kapott és a szövődmények következtében távozott az élők sorából. Laborfalvi Rózának és Jókai Mórnak nem született közös gyermeke, ám Benke Rózát Jókai adoptálta, kinek lánya (szintén Róza), később a neves festőművész, Feszty Árpád felesége lett, 1888-ban. Jókai sokáig fogadott unokájával és annak férjével élt együtt, a színésznő halála után. Jókai Róza asszony halálát követően megvált a híres nyári laktól, amelyben ma színvonalas tárlat mutatja be a nagy mesélő és az egykoron híres tragika és kiváló gazdasszony balatoni világát.

dr. Kovács Emőke

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!