A szép mosoly nagyon sokat dob a megjelenésünkön is

2024.03.13. 14:20

Tündérszépek 2024: A ragyogó, egészséges fogak a fiatalság szimbólumai

Fogaink számos funkcióval bírnak: szükségesek a rágáshoz, a beszédhez és természetesen a szép mosoly nagyon sokat dob a megjelenésünkön is. A Tündérszépek 2024 verseny jelentkezői esetében is így van ez.

Benedek Bálint

A 20 éves Homály Henrietta Lentiből érkezett és boldogan mutatta meg tökéletes mosolyát fotós kollégánknak

Fotó: Pezzetta Umberto

Viselkedéskutatók bebizonyították, hogy az emberek előbb fókuszálnak valaki fogaira, mosolyára, mint a frizurájára vagy sminkjére, de még a tekintetünknél is előrébb sorolták. A ragyogó, egészséges fogak a fiatalság szimbólumai, ezért egyfajta státuszszimbólummá is váltak.

– Habár az esztétikai fogászat széles tárháza lehetővé teszi, hogy jelentős mértékben korrigáljunk az illető fogazatán, mégis a legjobb, ha mi magunk őrizzük meg fogaink és egyáltalában véve a szájüregünk egészségét – mondta dr. Radánovics-Nagy Dániel fogorvos, fogászati szakoktató. – Talán meglepő lehet, de a fogszuvasodás modern korunk leggyakrabban előforduló betegsége, pedig megfelelő szájhigiéné fenntartásával megelőzhető lenne. Érdemes kiemelni az úgynevezett rózsaszín-fehér esztétika fogalmát, mely szerint a (fehér) fogakat csakis akkor látjuk szépnek, ha a lágyrész környezetük, vagyis az íny (rózsaszín) is egészséges. Tekintettel arra, hogy minden étkezés vagy épp nassolás után lepedék kezd el kialakulni a fogaink felszínén, amely hamarosan szuvasodást és fogkő képződést okozó baktériumokkal telítődik, ezért a legjobbat akkor tesszük, ha minden evés után alaposan megmossuk a fogainkat.

Jelentkezz Most!

Hozzátette: mindezt megtehetjük kézi- vagy elektromos fogkefével és persze fogkrémmel. Fontos hangsúlyozni a fogak egymással érintkező felszínének megtisztítását, amit leginkább fogselyemmel, esetleg fogköztisztító kefékkel végezhetünk el. Ez azért fontos, mert a lepedék igen jelentős hányada a fogközökben bújik meg. Mindezek mellett javasolt félévente felkeresni a fogorvosi rendelőt egy szűrővizsgálat erejéig, hiszen a szakembertől is kaphatunk tanácsokat a szájápolással kapcsolatban, illetve korai stádiumban kiderülhet, ha mégis van valami probléma a fogainkkal.

– Sokan szeretnének csempefehér, hollywoodi fogakat, azonban óvva intenék mindenkit a különféle bizonytalan házi praktikák kipróbálásától - folytatta dr. Radánovics-Nagy Dániel. – Ugyanis a fogak kemény szövetei – ellentétben például a hajunkkal vagy a körmünkkel – nem nőnek vissza, tehát ha roncsolódnak, akkor az eredeti állapotot helyreállítani nem lehet. Feltétlenül kerüljük a dohányzást, hiszen – sok más mellett – a fogainknak sem tesz jót a dohányfüst: elszínezi azokat és hosszútávon ínygyulladást, ínysorvadást okoz és hajlamosít a fogkő képződésre is. A rendelőben végzett professzionális fogkőeltávolítás során az összes fogat megtisztítjuk, nemcsak a fogkőtől, de a dohányzás és vagy kávé-, teafogyasztás okozta elszíneződésektől, majd magas fényűre polírozzuk ezeket. Ezáltal egészségesebbek és szebbek is lesznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!