Keresztény ünnep

2024.02.02. 13:00

Gyertyaszentelő napja

Jézus bemutatásának emléknapját ünnepli a keresztény világ február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján. Szűz Mária negyven nappal Jézus születése után bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban. Ez egyben Mária tisztulásának is a napja. Erről beszélt Gyanó Szilvia, a nagykanizsai Thúry György Múzeum néprajzkutató főmuzeológusa.

Benedek Bálint

Gyanó Szilvia, a nagykanizsai Thúry György Múzeum néprajzos főmuzeológusa

Fotó: Szakony Attila

Most akkor a medve kibújik a barlangból?

„Gyertyaszentölő naptyán, ahová a nap besüt, oda a hó bemegy. Mer gyertyaszentölő naptyán a medve kibujik a barlangbu; ha borús időt talál, nem megy vissza. Akkó nem fél má, hogy hideg lessz. Ha tiszta üdő van, akkó visszahúzódik a barlangba” – jegyezte le Markó Imre Lehel Kiskanizsán 1958-ban. Az országszerte ismert időjárási regula egy középkori latin szentenciára vezethető vissza, mely szerint, ha gyertyaszentelőkor süt a nap, hidegebb lesz, mint előtte.

Szentelt gyertyák („szentütt gyertya”), Nagykanizsa (Kiskanizsa) Gyertyaszentelő Boldogasszony napján (február 2.) a templomba vitték megszenteltetni. Villámlás és jégeső ellen gyújtották meg
Fotó: ZH

Hiedelmekből van bőven

A szentelt gyertya Jézus egyik legrégebbi jelképe, egyben fontos szentelmény a katolikus hívők körében. Meggyújtották vihar idején, óvta az újszülötteket a rontó erőktől, haldokló kezébe tették, gyógyítottak vele. Göcsejben például úgy hitték, a felpuffadt gyomrú beteg köldökére tett, üvegpohárral leborított szentelt gyertyadarab kiszívja a betegséget.

Mária alakú szentelt gyertya Kiskanizsáról (Nagykanizsa, Zala m.), melyet Szabóné Sáray Mária gyűjtött 2004-ben. A toalett tükrön állt, kis terítőn
Fotó: ZH

  
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!