Felmérés

2024.01.24. 12:00

Milyen pókok élnek a hazai kertekben?

Lezárult a pókfajokat és a biológiai sokféleséget vizsgáló kutatás első éve, írja holnapján az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi).

Szabó Judit

A farkaspók is gyakori a hazai kertekben

Forrás: Shutterstock

Fotó: Simson Nelson Salouw

Az intézet önkéntes kutatók bevonásával mérte fel tavaly tavasztól őszig a hazai kertek póknépességét.  Az önkéntes kutatók feladata az volt, hogy lencsevégre kapják a nyolclábúakat. Mint írják, a pókok kiváló indikátorai egy-egy élőhely állapotának: a pókfajok nagy száma a biológiai sokféleség magas szintjére utal. 

Hazánkban több mint 800 pókfaj található meg, melyek közül egyetlen kertben is akár több tucat faj lehet jelen. A pókok kertekből kimutatott magas fajszáma a kutatók minden várakozását felülmúlta.  214 résztvevő összesen 223 kertet regisztrált 184 különböző magyarországi lokációról. A regisztrált kertekből összesen 29 pókcsalád 127 pókfaját sikerült kimutatni. Ezek között a keresztespókfélék (Araneidae) domináltak: az összes megfigyelés 18,6 %-át ennek a családnak a képviselői tették ki. A keresztespókfélék után a farkaspókok (Lycosidae – 13,9 %), álkaszáspókok (Pholcidae – 11,9 %), zugpókok (Agelenidae – 11,1 %), törpepókok (Theridiidae – 11 %), karolópókok (Thomisidae – 6,4 %) és ugrópókok (Salticidae – 4,6 %) képviselői bizonyultak meghatározónak.  

A hazai kertekből kifejezetten ritka és érdekesnek mondható fajok is előkerültek. Ilyen például a hűsölő keresztespók (Araneus alsine), mely kifejezetten vizes élőhelyek közelében (pl. lápréteken) szokott előfordulni, vagy a tölgylevél-karolópók (Diaea livens), mely elsősorban a tölgyesekhez kötődik. 

(araneus,Alsine),Orange,Wheelweaving,Spider
Az önkéntesek ritka fajokat is lefotóztak, például hűsölő keresztespókot
Fotó: Kittiphoto / Forrás: Shutterstock

 A vizsgálat során igazolták, hogy minél nagyobb felületet építünk be és burkolunk le a kertünkben, annál inkább rontjuk a kert mint élőhely minőségét és csökkentjük annak szerkezeti sokféleségét. A vegyszerhasználat, valamint az aljnövényzet, illetve a fű gyakori kaszálása is kedvezőtlenül hathat a kert póknépességének összetételére és a biodiverzitásra nézve. Ha kedvezni szeretnénk a kertben kialakuló természetes életközösségeknek, akkor hagyjunk minél nagyobb és változatosabb szerkezetű természetes vagy féltermészetes felületet és vigyázzunk a pókokra, ezekre a különleges élőlényekre! – javasolják. 

Részletes eredmények: https://biokutatas.hu//index.php/hu/page/show/pok-halo-citizen-science-kutatas-osszegzese  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!