Még a Dunántúlról is érkeznek résztvevők

2024.01.21. 13:30

Folyamatosan várják az érdeklődőket a kosárfonó szakkörbe

Több mint tíz éve havonta egyszer kosárfonó szakkört tart a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban Dulics Margit kosárfonó, Király Zsiga díjas Népi Iparművész. Az érdeklődés folyamatos, bármikor be lehet kapcsolódni, így előfordul, amikor kezdő és haladó csoportokra bontják a jelentkezőket. Korábban a lakhegyi kosárfonó, Fókás Gábor volt a foglalkozásvezető.

Mozsár Eszter

Nagy Katalin (balra) édesanyjának készítette Dulics Margit segítségével a fonott tárolót. Hátul a Marcaliból érkezett Bertalan Edit

Fotó: Mozsár Eszter

Elmondató, az egerszegi foglalkozás népszerű, messzebbről is érkeznek, például a fővárosból. Bertalan Edit valamivel közelebbről, Marcaliból teszi meg minden hónapban ezt az utat, a nyári táborban kapott ihletet, szeptember óta rendszeresen jár. A kökényesmindszenti Nagy Katalin még újnak számít, második alkalommal van itt, nagyon megtetszettek neki a természetes anyagokból készülő, mutatós tárgyak. Édesanyját szeretné most születésnapjára meglepni. 

Fotó: Mozsár Eszter

– Sokan azért jelentkeznek, mert saját kézzel készített, hasznos tárggyal szeretnék megajándékozni szeretteiket, barátaikat vagy éppen a lakásukat díszítenék a kosarakkal, tárolókkal – mondta Dulics Margit, kosárfonó, aki mára dédnagymamaként családon belül az unokájának adja át a népi mesterségbeli tudást. – Vannak nagyon kitartó tagok, egyszer valaki hozott fotókat, összesen hetven kosara van otthon, egyiktől sem válna meg szívesen. Ennyire meg lehet szeretni a vesszőfonás művészetét, annak ellenére, hogy azért komoly fizikai munkát jelent. Ha valaki jól megtanulja az alapokat, akkor a formázás már könnyebben megy. Néha kevésnek tűnik ez a havi egy alkalom, de rövid időn belül mindenkinek rááll a keze a munkára, s kialakulnak az egyéni stílusjegyek, jönnek az egyéni ötletek. Annak külön örülök, hogy Szlovéniában és itt is vannak tanítványaim. 

Az októbertől májusig tartó műhelymunkákon mindig az igények alapján készülnek a használati és dísztárgyak. Nyáron az országos táborba várják az érdeklődőket, Legeza Márta fazekas és kosárfonó és Dulics Margit segítségével mélyednek el a vesszőfonás technikájában, tájékoztatott Pozvai Andrea kulturális szervező. A szakkör tagjai legközelebb február 17-én találkoznak.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!