Egy vadkamera örökítette meg

2024.01.14. 15:30

Falkákban vadászik az aranysakál a Tapolcai-medencében

A likebalaton.hu olvasói többször is találkozhattak Somogyi László fotóival, aki számos alkalommal mutatta meg a Balaton-felvidék szépségeit. A Badacsonylábdihegyi Ökoturisztikai Látogatóközpont vezetője most négyfős aranysakál falkát örökített meg Tapolca közelében, írj a likebalaton.hu.

Zaol.hu

Az aranysakál a rókánál nagyobb, és sokkal óvatosabb éjszakai ragadozó.

Fotó: Kovács Attila/MTI

– Az aranysakál körülbelül 15 éve jelentek meg a Tapolcai-medencében. Somogy és Zala vármegye, valamint a Kis-Balaton felől érkeztek – mondta Somogyi László a likeBalaton.hu-nak. – A Tapolcai-medence ideális élőhely a sakálok számára, vannak mocsaras nádasok, ember számára járhatatlan csalitok, erdőfoltok, valamint rétek és szántóföldek.

Én nagyjából öt éve figyelem a terület aranysakál állományát, és kb. ebben az időszakban szaporodtak el nagyobb mennyiségben – mesélte az amatőr természetfotós.

Az aranysakál őzekre is vadászik

Elmondta, hogy az aranysakál a rókánál nagyobb, és sokkal óvatosabb éjszakai ragadozó. Nappal szinte lehetetlen vele találkozni, ezt az időszakot a vackában, vagy sűrű növényzettel benőtt búvóhelyeken tölti. Éjszaka viszont négy-öt fős falkában vadászik. Fő tápláléka a rágcsálófélék, de a őzekre és a fiatal vadmalacokra is vadászik. Ezen kívül bármit megeszik amit el tud kapni, az elhullott állatokra is rájár, főleg télen. Ahol az állománya nagyon elszaporodik ott a háziállatok sincsenek biztonságban. Magyarországon jelenleg mint dúvad van nyilvántartva. Az embert kerüli, ezért éjszaka portyázik.

A cikk folytatódik ITT, a likebalaton.hu portálon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!