Karácsonyi kedvencünk

2023.12.10. 15:03

Ha karácsony, akkor mézeskalács - így készül a mentes változata

A mindmegette.hu oldalon találtunk rá a zseniális mentes mézeskalács receptre.

Józsa Zsuzsa

A karácsony egyik meghatározó süteményét szinte mindenki szereti.

Ha karácsony, akkor mézeskalács. Sokan azonban nem ehetik meg a hagyományos recept alapján készültet, nekik találtuk meg a mindmegette.hu oldalon a következő, mentes receptet: 

Hozzávalók

A mézeskalácshoz: 30 dkg zabpehelyliszt, 10 dkg tápióka keményítő, 1 ek szódabikarbóna, 17 dkg porcukor, 1 tk őrölt szegfűszeg, 0.75 tk őrölt fahéj, 3 dkg laktózmentes vaj, 3 db tojás, 2 ek méz

A sütéshez: 1 db tojás

A habhoz: 1 db tojásfehérje, 12.5 dkg porcukor, 1 tk citromlé

Elkészítés

A gluténmentes mézeskalács elkészítéséhez először a zabpehelylisztet, a tápióka keményítőt és a szódabikarbónát egy tálban alaposan összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a porcukrot és a fűszereket, majd ezeket is jól elkeverjük a liszttel. A vajat kockákra vágjuk, és jól elmorzsoljuk a lisztes keverékben. Végül hozzáadjuk a tojásokat és a mézet, majd sima, ruganyos tésztát gyúrunk belőle. (Ha száraznak érezzük, hozzáüthetünk még egy tojást, vagy adhatunk hozzá kevés mézet.) Két részre osztjuk, így könnyebb vele dolgozni. (Amivel nem dolgozunk, azt visszatesszük a tálba, és letakarjuk.) A munkalapot megszórjuk zabpehelyliszttel, hogy nyújtás közben ne ragadjon le a tészta, majd kinyújtjuk kb. 3-4 mm vékonyra. Ezután sütikiszúróval kiszaggatjuk. A kimaradt tésztát hozzágyúrjuk a másik feléhez, nyújtjuk, szaggatjuk.

Az kiszaggatott mézeskalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a tetejüket megkenjük tojással, hogy szép fényesek legyenek, és 180 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) kb. 7-8 perc alatt készre sütjük.  Miután megsültek, a tepsin hagyjuk őket néhány percig, majd egy tálcára tesszük. Ilyenkor még nagyon puhák, vigyázzunk, hogy ne tegyük őket egyenletlen felületre, mert akkor úgy hűlnek ki, és ferdék maradnak. Miután kihűltek a mézeskalácsok, kicsit visszakeményednek, de néhány óra elteltével ismét megpuhulnak.

A tojáshabhoz a fehérjét egy alaposan kitisztított keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot és a citromlevet, majd robotgéppel nagyon kemény habot verünk belőle. Az a jó, ha a keverőt kivéve, a hab "megáll". Ezután habzsákba töltjük, és ízlés vagy a fantáziánk szerint díszíthetjük is a mézeskalácsokat. Félretesszük, és hagyjuk, hogy a hab teljesen megszáradjon a sütiken. Dobozba zárva hetekig tárolhatjuk, ha egyáltalán marad belőle.

Nézd meg videón is, hogyan készül a mentes mézeskalács:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!