Szőni, fonni, varrni tilos!

2023.12.13. 12:00

"Fehérnép Luca napján ne dolgozzon"

Luca napja a Gergely-naptár bevezetése előtt az év legrövidebb napja volt. Mint ilyen, különösen boszorkányjáró időszaknak számított. Luca-napon kezdtek el dolgozni a Luca-széken, hogy majd az éjféli misén felállva rá, megpillantsák a boszorkányokat. Nagy szarvukról lehetett felismerni ezeket, vagy pedig arról, hogy nem volt meg a fejük a nyakukon.

Benedek Bálint

Muczer Marianna rajza a kiskanizsai Luca-székről. (Először december 25-ét is feltüntették, majd javították.)

Forrás: ZH

- Kiskanizsán hét határból szedtek hozzá nyír- és bükkfát, titokban dolgoztak rajta minden este karácsonyig - mondta Gyanó Szilvia, a nagykanizsai Thúry György Múzeum néprajzosa. - Első nap a szék ülőkéjét faragták meg, a következő négy napon 1-1 lábat, majd december 18-tól 24-ig az ékeket készítették el hozzá.

Hozzátette: Luca-napon az egyik legfontosabb feladat a baromfi hasznának biztosítása volt. Kiskanizsán korán reggel ezért kotyolni mentek a gyerekek. „Lekukorcultak” a sarokba tett szalmára és mondták: “Kity-koty, kity-koty, gelegenye kettő, nekem is van kettő / Kentek disznajának akkora szalonnája legyen, mind a zajtószárfa, mind a zajtószárfa!” / Kity-koty, kity-koty, gelegenye kettő, nekem is van kettő / Kenteknek annyi tiktya, luggya legyen, mint a zégen a csillag, fődön a fűszál!” A „lucázóknak” kukoricát dobtak a földre, „karácsonykó eszt a kukoricát egy abréncsba tösszük, onnajd ösznek a tikok. Akkó mindig együtt lesznek, meg ety helyre tojnak” – mesélték az adatközlők Markó Imre Lehelnek. Hogy sokat tojjanak, Luca éjszakáján megdörzsölték a tyúkokat egy rúddal, vagy forgácsot szedtek más favágítójáról és a maguk tyúkjai közé dobták.

- Fehérnép Luca napján ne dolgozzon, ne szomszédoljon - ismertette a régi szabályokat Gyanó Szilvia. - Helyette viszont üljön sokat, hogy majd a kotlós is jól üljön a tojáson. Szőni, fonni, varrni tilos, nehogy bevarrjuk a tyúkok fenekét. A házból kiadni semmit nem szabad, még a szemetet sem, mert azzal kiadnánk a szerencsénket. Kölcsön sem adunk! Női látogató Luca napján szerencsétlenséget hoz, régen kisöprűzték őket a házból. Luca napján kell a Luca-búzát elvetni - szerencsét hoz a karácsonyfa alatt és hajadonoknak házasságot jósol. Termőágat lehet vázába tenni, hogy a jövő évi termésre vagy házasságra következtessünk belőle. A hagymakalendárium az időjárást jósolja, a gombóc vagy a Luca-cédula pedig a férjet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!