Drónfotó

2023.12.05. 15:00

Csodás Zala madártávlatból - A Sibrik-kápolna felett

Míg nyáron a repcemezők között áll magányosan a Zalaháshágy határában épült Sibrik-kápolna, addig két hete készült drónfotónkon a szántás közepéből magasodik ki az egykori major egyetlen megmaradt mementója.

Mozsár Eszter

A Sibrik-kápolna november végi fényekben. Fotók: Pezzetta Umberto

Zalaháshágy történelmi falu, először I. Károly uralkodása idején, 1328-ban említették Villaháshágy néven. Az Árpád-korban központi hely, a török időkben is lakott maradt. A falu a Perneszy család birtoka volt, majd 1790-ben a Bessenyei családé lett. A település előbb a salomvári anyakönyvi kerülethez tartozott, majd 1924 után a vaspöri kerülethez került.

A történelmi Sibrik-család tagja, a szarvaskendi és óvári birtokokkal rendelkező Sibrik Adorján és neje, Kiskölkedi Szabó Amália 1908-ban építtette a kápolnát. Érdekesség még, hogy Zalaháshágy címerének egyik részlete, a szablyát tartó oroszlán a Sibrik családnak állít emléket.

 

A templomba évente két alkalommal költözik élet, amikor pünkösdkor és Szent István király ünnepén szentmisét tartanak. Az év többi napján a kirándulók kedvenc fotótémája a karcsú épület.

Fotóriporterünk, Pezzetta Umberto most egy ritkán látott szemszögből láttatja a több mint százéves kápolnát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!