Indul a fenyőszezon

2023.12.02. 13:30

A kereskedők azt mondják, idén nem változik lényegesen a fenyőfák ára

Kétmillió fenyőfa cserél gazdát évente, ennek csupán tíz százaléka, 200-250 ezer darab származik importból, a többi a hazai termelőktől kerül otthonokba az ünnepek táján. Ezenfelül 100-150 ezer darab fát külföldön értékesítenek a magyar termelők, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete adatai szerint. A termelők azt mondták, jó minőségű választékra és a tavalyihoz hasonló árszínvonalra lehet számítani az idén is. A legnépszerűbb fajta idén is a lucfenyő, írja összefoglalójában a sonline.hu.

Zaol.hu

Hazánkban közel kétezer hektáron termelnek fenyőfát, elsősorban Vas, Zala és Somogy vármegyékben.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Eva_Puhova

A karácsonyra való készülődést mi sem jelzi jobban, minthogy elkezdték a fenyőültetvényeken a fák kitermelését. Tolnában csak néhány vállalkozó foglalkozik ezzel, így hozzánk főként Vas és Zala megyéből szállítják a karácsonyfának valót.

Hazánkban közel kétezer hektáron termelnek fenyőfát, elsősorban Vas, Zala és Somogy vármegyékben. A fenyőket átlagosan 5-10 évesen vágják ki.

A kereskedők azt mondják, idén lényegesen nem változik az ár a tavalyihoz képest, így a lucfenyő métere háromezer, az ezüstfenyőé közel ötezer, míg a nordmann fenyőé hatezer forint körül alakul.

Természetesen az sem mindegy, hogy ki, mikor és hol veszi meg a karácsonyfának valót. Célszerű őstermelőknél, bejáratott, megbízható árusítóhelyeken vásárolni, mert ott olyan fákat kínálnak, amelyeket decemberben vágnak ki, ezért tartósabbak, szebbek.

– Elsőként a földlabdás nordmannok és lucok kerülnek sorra – magyarázta egy szekszárdi őstermelő, aki kisebb területen maga is nevel fenyőfákat –, de előbbit már rendesen is vágják, ugyanis nagyon tartós, nem hullik, maximum beszáradnak egy kissé a tűlevelei, vagyis könnyedén kibírja az ünnepig, illetve vízkeresztig, amikor hagyományosan le szokták bontani a karácsonyfákat. 

Ugyanakkor a vevőknek idén vigyázniuk kell, mert nagyon sok és sokféle minőségű fenyő lesz a piacon. Az egyik fontos termelő országban, Dániában nyolc-tíz éve rengeteg fát ültettek, amelyek mostanra nőttek meg, ezért Magyarországra sok fenyő érkezik a határon túlról is. Ennek természetesen nem örülnek a hazai fenyőárusok, hiszen ez letöri az amúgy sem magas áraikat.

Magyarországon évente másfél-kétmillió család állít az ünnepekre karácsonyfát, bár egyre többen vannak, akik műfenyőt díszítenek fel. A fenyőfaárak jellemzően évek óta alig változnak, emelni nem mernek a termelők, már annak is örülnek, ha karácsonyig el tudják adni, amit november végén kivágtak. Sokan maguk állnak ki, mások pedig kereskedőkön keresztül bevásárlóközpontok, forgalmasabb útelágazások közelében, vagy a piacokon értékesítik a fákat.

Jótanácsok a vásárláshoz a cikk folytatásában a sonline.hu portálon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!