2023.10.15. 08:30
Különleges a balatoni fogassüllő
A balatoni fogassüllő-állományt vizsgálta a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, írták honlapjukon.
A csúcsragadozó gazdasági szempontból is jelentős értékkel bír
Fotó: Balatoni Limnológiai Kutatóintézet
A fogassüllő Eurázsia édes- és brakk- (félsós) vizeinek fontos csúcsragadozó halfaja, amely gazdasági szempontból is jelentős értékkel bír. Korábbi kutatások rámutattak, hogy a Balatonban élő süllőállomány egészen különleges, európai szinten is jól elkülönülő genetikai állománnyal rendelkezik. Ugyanakkor ezidáig nem álltak rendelkezésre információk az itteni süllőállományok populációs szerkezetéről és genetikai sokféleségéről.
A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet kutatói megvizsgálták a Balaton süllőállományának genetikai állapotát. Az eredmények alapján megállapították, hogy az 1960-as és 70-es évek halpusztulásai és a populáció megújulását támogató telepítések (a tóból nyert ikra keltetése, felnevelése és visszahelyezése) nem befolyásolták jelentős mértékben az állomány genetikai sokféleségét.
A kutatás eredményei fontos adatokkal járulnak hozzá a balatoni süllőállomány hosszú távú fenntarthatóságát megalapozó menedzsment kidolgozásához, írták honlapjukon. Az eredményeket bemutató tanulmány a Hydrobiológia folyóiratban jelent meg (Bánó és mtsai, 2023).
A magyar konyha nevezetes halétele
A másfél kilósnál nagyobb példányok népies neve fogas, az ennél kisebbeké süllő. A névváltozat a fogasméretűre fejlődött süllő szájában lévő kapófogai miatt van. A magyar konyha nevezetes halétele, Magyarországon a legértékesebb és legkeresettebb halak egyike. Részesedése a horgászzsákmányban jelentős, a süllőállomány gazdasági szempontból is igen komoly értéket képvisel. A szép ezüstszínű balatoni fogassüllőt egészben sütik meg, hagyományosan citromkarikával díszítik és tepsis burgonyával tálalják, írja az internetes lexikon.