Hagyományápoló retró szüret

2023.10.02. 16:30

A Besenyői Baráti Kör megidézte a legszebb őszi munka hangulatát

Nem könnyű munka, mégis ünnepszámba megy a szőlővel foglalkozó emberek mindennapjaiban a szüret. Pénteken délután ezt a jeles falusi eseményt elevenítették fel a városrész közösségi házának gyümölcsösében a Besenyői Baráti Kör tagjai.

Fincza Zsuzsa

A közös noha-szüret immár hagyománynak számít a Besenyői Baráti Kör programjai sorában

Fotó: Fincza Zsuzsa

- Cirka 15 évvel ezelőtt ültettünk a kerítés mellé szőlősort, azóta a férfinép tavasszal megmetszi, majd egész évben gondozza, megjegyzem, "direkttermő", noha szőlő lévén ez nem jelent megerőltető feladatot, ősszel pedig közösen leszüreteljük a termést, megidézve a legszebb őszi munka hangulatát - magyarázta a vidám sürgés-forgás okát Semetkéné Szipőcs Erika, a baráti kör vezetője, hozzátéve, gyerekként a zalaboldogfai Marton-hegyen volt a szőlősük, amiben szintén többségben volt a noha, aminek a földre hullott bogyóját a serdületlen ifjúsággal szedették össze.

Őszi dekorációt is készítettek az utcafrontra a közösségi ház udvarán

Simonné Tüske Ildikó Belsősárdon cseperedett fel, a famíliának a 7-8 kilométer távolságra lévő Gosztola-hegyen volt birtoka, ahova mindig tehenes szekérrel vonult fel a család, a gyerekeknek már maga az utazás is nagy élmény volt, nem beszélve arról, hogy ilyenkor kint aludtak a pincében, s akár éjfélig hallgathatták a nótázást, a mulatozást, amitől szüretidőben hangos volt a hegy.

Simon Győző az elkészült mustból kóstolót öntött a kancsóba

Tibák István tősgyökeres besenyői, Öreghegyen, a kápolnához közel van a szőlőjük, pincéjükben már két hete fortyog a murci, de Erzsivel, a feleségével a baráti kör tagjaiként a közösségi szüretet sem hagyták ki. Mókás gyerekkori szüreti élménye amúgy mindenkinek akadt, amit baráti körben meg is osztottak egymással a szüretelők.

A kolbász- és szalonnasütés régen is hozzátartozott a szüretekhez

Az idei termés viszont nem kerül be a rekordok könyvébe, a szorgos kezek gyorsan végeztek a szedéssel, darálás előtt még leszedték a bogyókat is a kacsokról - ne szívja be a lét -, a lecsorgó must kancsókban frissen az asztalra került - a maradék gyümölcsből majd pálinkát főznek, jól jön a téli rendezvényeken. A férfiak tábortüzet raktak, az asszonyok a szalonnát, a kolbászt készítették elő a sütéshez, hogy retró uzsonnával koronázzák meg a hagyományápoló szüretet. Dr. Czipóth Magdolna le se tagadhatta volna, hogy faluhelyen nőtt fel: a nyársra a kolbászra terítve fűzte fel a szalonnát, hogy arra csöpögjön a kisülő zsírja - a rutinra anno "levidéki", jelesül reszneki szüretek során tett szert.

A retró szüretet hagyományosan közös uzsonnával koronázták meg. A képen (b-j) Simon Győző, Siket Károly, Siket Károlyné Erzsi, Kerkai Zsike, Semetkéné Szipőcs Erika, Kerkai Andrásné Lívia, Tibák István, Simonné Tüske Ildikó, Oláh János, Tőke Barnabás, Farkas Józsefné Csilla és Tibák Istvánné Erzsi

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!