Schwarzenegger és az athéniak

2023.09.12. 10:00

Ezen a napon történt

Pásztor András

2513 évvel ezelőtt az athéniak legyőzték a perzsákat a marathoni csatában.

A legenda szerinti hírnök neve Pheidippidész volt, aki futva vitte a győzelem hírét Athénba. Mire odaért, annyira kimerült a futástól, hogy csak annyit bírt mondani, hogy "Győztünk!", és holtan esett össze. Futása inspirálta a maratoni futást, melyet először az 1896. évi nyári olimpiai játékokon rendeztek meg. A táv ma 42,195 km. A csata egészen pontos időpontja nem ismert, Hérodotosz leírásai alapján valószínűsíthető a dátum.

36 évvel ezelőtt megérkezett kétéves útjáról a Szent Jupát, az első magyar vitorláshajó, amely megkerülte a Földet.

A Szent Jupát 1985. szeptember 26-án elindult Opatijából, mindössze húszan, közeli rokonok, barátok és egy tévéstáb búcsúztatta Fa Nándort és Gál Józsefet. Amikor két évvel később, 1987. szeptember 12-én a 70 ezer kilométeres út után visszatértek, több ezer zászlót lobogtató, Himnuszt éneklő magyar várta őket a Magyarországhoz legközelebbi jugoszláv kikötőben. Ők voltak az elsők, akik magyarként egy vitroláson megkerülték a Földet. Hajójukat, a Szent Jupátot a Közlekedési Múzeumban Farkas Bertalan űrkabinja mellett állították ki.

 

40 évvel ezelőtt lett amerikai állampolgár Arnold Schwarzenegger.

Teljes nevén: Arnold Alois Schwarzenegger amerikai testépítő, színész, üzletember és politikus, az Egyesült Államok-beli Kalifornia állam 38. kormányzója. Fiatalkorában testépítő eredményeivel ért el sikereket, majd a filmezés felé fordult és hollywoodi akciófilmjeivel világhírűvé vált. Schwarzenegger egy kis Graz közeli stájer faluban, Thalban született. Szülei katolikusok voltak, minden vasárnap templomba jártak, a család nehéz körülmények között élt. Fiatalként Schwarzenegger – apja hatására – több sportot kipróbált, először 1960-ban fogott kezébe súlyzókat, amikor futballedzője csapattársaival együtt egy helyi edzőterembe küldte. Arnold 14 évesen a futball helyett testépítéssel kezdett foglalkozni. 1965 és 1980 között hétszer nyerte el a Mr. Olympia, hatszor a Mr. Universe címet. Hazájában színészként és sportemberként nagy népszerűségnek örvendett, a grazi sportcsarnok az ő nevét vette fel. Amerikába ment, első filmszerepe az 1970-es Hercules New Yorkban, ő Arnold Strong néven szerepelt. Lehetetlen neve és furcsa akcentusa még évekig akadályozta a továbblépésben. 1982-ben hozta meg számára a világhírt az első rászabott szerep, a Conan, a barbár. Sorozatos akciófilmjei során sztárrá vált, később könnyedebb, humorosabb szerepei is népszerűvé tették. 1986-ban feleségül vette Maria Shriver-t, John F. Kennedy egykori amerikai elnök unokahúgát. 4 gyermekük van.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!