Miből élünk?

2023.09.24. 11:27

Év végéig 15 ezer háztartást kérdez meg a KSH

Idén immár negyedik alkalommal vesz részt hazánk abban a szeptember 1-jén indult kutatásban, amely a háztartások életkörülményeinek feltárására irányul. A háromévenkénti felmérést a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hajtja végre, írja a szervezet.

Szabó Judit

A hitelekre, ingatlanokra, értéktárgyakra is rákérdeznek

Fotó: shutterstock

Az Európai Központi Bank által koordinált „Miből élünk?” című kutatás az euróövezeti tagállamok számára kötelező, míg Magyarország önkéntesen csatlakozott a programhoz 2014-ben. A felmérés elsődleges célja, hogy európai szinten összehasonlítható adatok álljanak rendelkezésre a háztartások vagyoni helyzetéről.  A kérdőív rákérdez a háztartások kötelezettségeire (adósság, hitelek, kölcsönök), valamint a tulajdonukban lévő reáleszközökre (ingatlanok, járművek, értéktárgyak) és a pénzügyi eszközökre (bankszámlák, befektetések, nyugdíjcélú megtakarítások).

A KSH a felmérés megkezdése előtt postai felkérőlevélben értesítette azt a több mint 15 ezer háztartást, amelyet matematikai-statisztikai módszerekkel az önkéntes és anonim válaszadásra kiválasztott.

A terepmunkát 2023. szeptember 1. és december 18. között végzik. Az első szakaszban, szeptember 1. és szeptember 30. között a kérdőívet kizárólag interneten lehet kitölteni. A második, október 1. és december 18. közötti szakaszban kérdezőbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyek nem éltek az online kitöltés lehetőségével.  

A kutatásban részt vevő országok adatait az Európai Központi Bank gyűjti össze, az eredményekből pedig 2025-ben a KSH és a Magyar Nemzeti Bank is közöl összesített adatokat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!