Miénk itt a tér

2023.09.04. 20:00

A keszthelyi Festetics-kastély

1969-ben kezdődött el a keszthelyi Festetics-kastély épületének restaurálása. A felújított Helikon könyvtár, a zeneiskola és a városi könyvtár már a 70-es évek közepén nyitva állt a közönség előtt. 1976. június 26-án további húsz helyiség lett látogatható, és így az újabb épületszárny átadásával kialakult a műemléképület leglátványosabb egysége, amely a Helikon Kastélymúzeum elnevezést kapta.

Nagy Betti

Keszthelyi Festetics-kastély, fotók az 1980-as évekből

A keszthelyi Festetics-kastély Magyarország harmadik legnagyobb, ugyanakkor leglátogatottabb kastélya. Építését Festetics Kristóf kezdte el 1745-ben Az egyemeletes, 34 helyiséges barokk kastélyt a 16. és 19. században többször átépítették, bővítették. 1769-1770-ben Festetics (III.) Pál, Kristóf fia végeztetett átalakításokat az épületen. Az építkezések a homlokzat változatlanul hagyása mellett megnövelték a szárnyakat. A következő jelentős átalakítást fia, Festetics (I.) György 1792-ben kezdte meg. Nevéhez fűződik a déli, könyvtári szárny felépítése. 1883-1887 között Festetics (II.) Tasziló az északi szárny lebontása után új szárnyépületet készíttetett, amely tornyos középrésszel kapcsolódott a régihez. Ezzel majdnem megkétszerezte a kastély méretét, ugyanakkor meg is magasította az épületet, valamint központi fűtéssel és vízvezetékkel látta el. A homlokzatok és a belső terek, elsősorban a lépcsőházak átalakításával együtt ekkor nyerte el a kastély mai formáját. 

 

(Forrás: Helikon Kastélymúzeum honlapja 2016-ban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!