Váratlan látogató

2023.08.11. 13:30

Zöld vendég a nagykanizsai Piarista-iskola kerítésén

Az imádkozó sáska nevéhez hűen stílusosan a nagykanizsai Piarista-iskola kerítésére repült, ahol Bodó Tamás az intézmény portása lefényképezte. A zöld rovar pózolt, vagy imádkozott még egy kicsit a hobbifotósnak, majd az intézmény belső udvarában eltűnt. Bodó Tamás a fotón módosított kicsit, hiszen kiemelte a váratlan látogató méltóságteljes mozdulatát.

Benedek Bálint

Fotó: Bodó Tamás

A világhálón szerzett információk alapján az imádkozó sáska vagy ájtatos manó (Mantis religiosa) a fogólábúak (Mantodea) rendjébe tartozó rovarfaj. Magyar elnevezésével ellentétben valójában nem sáska, tudományos nevében a "mantis" szó ugyanis jóst jelent.

Ez a nagytestű, ragadozó rovar jól felismerhető széles homlokpajzsáról, hosszú nyakáról – ami valójában az állat megnyúlt előtora – és a jellegzetesen maga előtt meghajlítva tartott elülső lábairól, melyek tüskés fogólábakká alakultak.

Az imádkozó sáska a sík- és dombvidéki, általában déli kitettségű, meleg, száraz, füves területeket, kaszálókat kedveli. Kertekben is találkozhatunk vele. Tápláléka elsősorban rovarokból áll, de nagy ritkán akár fiatal gyíkokat, madárfiókákat is elejthet. Zsákmányát bicskaszerűen csukódó erős fogólábaival ragadja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!