Elnyerte a nagyközönség tetszését

2023.08.04. 12:30

Rejtélyes szoba a megyei könyvtárban

Már egy ideje szabadulószoba is van a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A tapasztalatok kedvezőek, hiszen a baráti társaságok és családok örömmel élnek a lehetőséggel, hogy közösen oldják meg a kijelölt feladványokat.

Szakál Eszter

Ha kell, nagyítót is adnak - Deák Klaudia informatikus-könyvtáros mutatja a kutatószoba ajtaját

Fotó: Szakál Eszter

- Eredetileg a múzeumok éjszakájának TRendben vagyunk szlogenje motiválta a kollégákat, hogy egy formabontó ötlettel álljanak elő – idézte fel a kezdeteket a könyvtár igazgatója, Tóth Renáta. Mint mondta, mindig törekedtek arra, hogy helyi értékeiket kicsit másként mutassák meg a különböző korosztályoknak. Az intézményben dolgozók ugyanis hiszik, hogy a modern bibliotékának alapvető ismérve a közösségvezérelt könyvtári szolgáltatás, amikor az igényekre alapozva nyújtanak új szolgáltatást vagy a meglévőt fejlesztik. A munkatársak újra bizonyították kreativitásukat, amikor a termet berendezték és megtöltötték tartalommal. 

Érdekes a történet is, ami az alapot adja a szabadulószoba működéséhez. A könyvtárosok találtak egy valós esetet, ami az 1826-os nagy egerszegi tűzvészhez kapcsolódik. Ezt felturbózták és átültették a mai környezetbe. A sztori szerint egy kutatócsoport megpróbálja kideríteni, hogy a veszélyt, ami 200 év után újra bekövetkezhet, miként lehet elhárítani. Hosszas keresés és kutatás közben rájönnek, hogy a titok nyitja a könyvtárban, az ott található dokumentumokban van. Kinyomozzák, hogy ki az, aki ismét el akarja követni a merényletet. 

A feladatokról az igazgató közelebbit nem árult el. Hangsúlyozta, megfejtésük nem kíván különleges ismereteket, de a vállalkozó szelleműek új információkhoz jutnak, miközben különleges élményekben van részük. A visszajelzések azt mutatják, az olvasók szeretik a programot, melyre családtagjaikkal vagy négyfős csoportokban érkeznek. A felhasználók közül volt, aki úgy vélekedett, hogy komoly, de egyben játékos is a próbatétel, s a megoldást keresve néha hosszasan el kellett gondolkodni. 

A bent tartózkodás idejét egyébként 45 percesre tervezték, ám az sem gond, ha néhányan kicsit túllépik az időkeretet. Ha nehézség támad, a könyvtárosok beavatkoznak, és segítenek a játékosoknak. Aki kipróbálná magát egy ilyen szokatlan helyzetben, nem árt, ha tudja, hogy a szabadulószobába augusztus közepéig már csak néhány időpontra lehet jelentkezni. A nyári időszak után az intézményben egy kis pihenőt tartanak, majd októberben adnak legközelebb lehetőséget a kijutásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!