Nő a hőguta kockázata is

2023.08.27. 09:39

Miért más, ha 30 fokban strandolok, vagy ha 38 fokos hőségben?

A hőmérséklet akár 36-38 Celsius-fokra is emelkedhet a napokban, a nap tűzforrón süt, és az erős UV sugárzás is kiemelt veszélyeket jelent. A likebalaton.hu arra ad tippeket, hogy miként óvhatjuk meg egészségünket ilyen körülmények között.

Zaol.hu

Forrás: likebalaton.hu

A 30 és 38 fok közötti hőmérsékleti különbség jelentős hatással lehet a testedre és a környezetedre, különösen ha hosszabb ideig tartózkodsz a napon. Itt van néhány kulcsfontosságú különbség és annak hatása, ha strandolásról van szó:

Kiszáradás: 38 fokban a test sokkal gyorsabban veszít folyadékot az izzadás miatt, mint 30 fokban. Ez növeli a kiszáradás kockázatát, ami fejfájást, szédülést és egyéb egészségügyi problémákat okozhat.

Hőguta: A magasabb hőmérséklet növeli a hőguta kockázatát, ami súlyos egészségügyi állapot és azonnali orvosi ellátást igényel. A hőguta tünetei közé tartozik a magas testhőmérséklet, a bőr vörössége, a gyors pulzus, a fejfájás és a hányinger.

UV sugárzás: Bár a hőmérséklet és az UV sugárzás nem mindig korrelál közvetlenül, a magas hőmérsékletek gyakran erős napsütéssel járnak együtt, ami növeli az UV sugárzás kockázatát. Ezért 38 fokban nagyobb eséllyel ég le a bőröd, ha nem védekezel megfelelően. Naptejet ilyenkor is használj, ami legalább 30-as faktorú – de inkább 50-es – védelmet biztosít, és óránként ismételd meg a felkenést, különösen fürdőzés után.

Komfortérzet: 38 fokban a levegő sokkal forróbb és fullasztóbb, ami kevésbé kényelmes és kellemes, különösen, ha nincs szellő vagy árnyék.

Fizikai aktivitás: A magasabb hőmérséklet korlátozhatja a fizikai aktivitást. Például egy rövid séta a strandon 38 fokban sokkal megterhelőbb lehet, mint 30 fokban.

Víz hőmérséklete: A magasabb környezeti hőmérsékletek befolyásolhatják a víz hőmérsékletét is, a Balaton például közel 30 fokos, így kevésbé frissítő a hatása.

A teljes cikk elolvasható a likebalaton.hu oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!