Zaol podcast

2023.08.30. 14:00

Csábító finomságok és veszélyes társaik – rendkívül gazdag a zalai erdők gombakínálata (1. rész)

Szalay Balázs

Györök Anita, a zalaegerszegi Vásárcsarnok gombaszakértője

Fotó: ZH

Idén nem panaszkodhattak azok, akik szeretik a gombát, a nyári időszakban több hullámban érkezett eső megtette hatását, szinte minden erdőben lehetett és még mindig lehet találni zsákmányt. A közösségi oldalak gombász fórumait is ellepték a csodálatos gyűjtésekről szóló fotók és beszámolók. A Zaol-podcast vendégei ezúttal gombaszakértők lesznek, akikkel a környékbeli lelőhelyeken kalandozunk és hozunk nagyon fontos tudnivalókat a finomságok gyűjtéséhez.
A zalai erdők kincseiről, a gombavizsgálatról és a gombák felismerésével kapcsolatos tévhitekről beszélgetünk sorozatunk első részében Györök Anitával, a zalaegerszegi Vásárcsarnok gomba-szakellenőrével.
Elmondjuk, melyek a gombagyűjtés alapvető szabályai, megtudhatják, mivel keverhetjük össze legkönnyebben a gyilkos galócát és kiderül, mire ügyeljünk nagyon, amikor begyűjtjük a finomságokat és elindulunk vele a szakértőhöz. Utánajárunk, miért nehéz a biztos fajismeretet elsajátítani, valamint arra is felhívjuk a figyelmet, miért ne hagyatkozzunk az internetes gombafelismerő applikációkra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!