Az élő középkor városa

2023.07.31. 19:00

Páratlan panoráma Visegrádról

Benedek Bálint

Fotó: Benedek Bálint

Mintha csak egy poszter lenne kifeszítve a horizonton, amikor a visegrádi fellegvárból a Dunakanyar felé tekintünk. Visegrád, Magyarország egyik legkisebb városa a Duna-Ipoly Nemzeti Park közepén, a Dunakanyar legszebb pontján fekszik. Az élő középkor városának is nevezik, itt található a fellegvár, a királyi palota és sok más történelmi emlék. Visegrád a műemlékeinek és a környező táj páratlan szépségének köszönhetően Magyarország egyik legnépszerűbb kirándulóhelye és turisztikai célpontja. 

A vár építési munkálatai a XIII. század közepén indultak, a tatárjárást követően az országot újjáalapító IV. Béla király és felesége, Laszkarisz Mária tervei alapján. A költségeket elsősorban a királyné hozománya fedezte. Mátyás király is korszerűsítette, a város (és egyben az ország) akkori arculatának reneszánsz jegyeit Mátyás itáliai feleségének, Beatrix királynénak köszönheti. Aragóniai Beatrixnek hatalmas szerepe volt abban, hogy Visegrád világvárosi rangra emelkedjen a XVI. századra.

A folyó ezen a szakaszon a Börzsöny és a Visegrádi-hegység között folyik. Elnevezése onnan ered, hogy a Duna folyásiránya itt változik meg nyugat-keletiről észak-délire.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!