Egyre több a cseh és szlovák vendég

2023.07.30. 15:57

Hévíz valamivel a tavalyi számok fölött teljesít

Hévízen néhány százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak az első félévben, mint tavaly, de összességében hiányoznak az orosz turisták. Őket részben pótolják a cseh és a szlovák látogatók.

Péter B. Árpád

Ezekben a napokban szabadtéri moziélmény is várja a vendégeket Hévízen, a múzeumkertben

Fotó: Miklós Beatrix

A fürdővárosban májusig néhány százalékos növekedést regisztráltak a vendégéjszakák tekintetében az elmúlt esztendő azonos időszakával összevetve – kezdte Pálffy Tamás, a fürdőváros turisztikai cégének ügyvezető igazgatója, majd részletezte: az első két hónap nagyon erős volt, aztán némi visszaesés következett, s lelassult a foglalási kedv is.

– A Covid és különösen a háború kitörése óta az a tendencia: a vendégek közvetlenül az utazás előtt foglalnak szállást, ami jelentősen nehezíti a tervezést a szolgáltatók számára – szögezte le a szakember. – A nyár változó a szállodák és a magánszálláshelyek életében, de összességében elmondható: azokban az egységekben, amelyekben vannak gyerekbarát szolgáltatások, jobb foglaltságot, forgalmat lehet elérni. Egyébként az is látható, hogy tavalyhoz képest a belföldi vendégéjszakák száma csökkent, a külföldieké pedig nőtt.

Pálffy Tamás hozzátette, érzékelhetően nő a cseh és a szlovák turisták aránya Hévízen, amivel részben pótolható a kieső orosz vendégek által itt töltött idő, ami az összforgalom mintegy 20 százalékát tette ki a háborút megelőző időszakban, s jelenleg a német gyógykúrázók sem a megszokott számban érkeznek.

Hévízen különleges programokkal is vonzzák a látogatókat: augusztus 3-án este például a norvég Trio Brax együttes ad koncertet az egregyi múzeumkertben
Fotó: Hévíz

A szakember arról is beszélt, az is szembetűnő, hogy változnak a költési szokások, akik idejönnek, már nem elsősorban gyógyászati szolgáltatásokat vásárolnak, hanem inkább a családokra jellemző termékeket, élményeket keresik.

– Új jelenség, hogy van olyan hotel, amelyben a hétköznapok erősebbek, mint a hétvégék, jónéhányan vasárnapi vagy hétfői érkezéssel foglalnak, s egyre inkább több szobát vesznek ki, mert jellemzővé vált, hogy együtt pihennek a családok: gyerekek, szülők, nagyszülők – tette hozzá Pálffy Tamás. Elmondta azt is: a lerövidült foglalási időszak miatt korábban gyengének tűnt a nyár, de a helyzet mostanra – a last minit hatás erősödése miatt – sokat javult: a fürdőváros az első hat hónapban 1-2 százalékkal a tavalyi számok fölött teljesített.

Hévízen különleges programokkal is vonzzák a látogatókat: nemrégiben például a Jazzperanto adott koncertet
Fotó: Hévíz

A turisztikai kft. ügyvezető igazgatója leszögezte, új piacokat kell keresni, és ezt a munkát Hévízen már megkezdték, méghozzá a szomszédos országokban, s e tekintetben vannak részsikerek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!