Különleges értékek kisebb településeinken

2023.07.28. 10:30

A turisztikai attrakciók az év minden szakában elérhetők

Zala vármegye tele van természeti és épített kincsekkel. Összeállításunkban olyan kisebb településeket és látnivalóikat vesszük számba, melyek hűvösebb vagy akár esős időben is felkereshetők.

Szakál Eszter

Milleniumi emlékmű – Zalavár

Zalában emblematikus helynek számít Kehidakustány, melynek legismertebb nevezetessége a Deák Ferenc életét és a hozzá köthető relikviákat bemutató emlékhely. A haza bölcse ötéves korától lakott Kehidán, a falu közepén elhelyezkedő épületben. A műemlék végleges formáját az 1920-as években nyerte el. Deák Ferenc a kúriát 1808 és 1854 között tekintette otthonának. Ezalatt az idő alatt a reformkori Magyarország jeles személyiségei keresték fel itt. Az állandó kiállításon az államférfi élettörténetét és személyes tárgyait egyaránt a nagyközönség elé tárják. A múzeum áprilistól szeptember végéig keddtől szombatig 10 és 17 óra között, vasárnap 10-től 14 óráig látogatható. A községben kialakítottak egy tájházat is, ahol a paraszti életforma jellegzetes tárgyait autentikus környezetben csodálhatják meg az érdeklődők. A tömésház négyosztatú, a konyhába lépve az utca felőli oldalon helyezkedik el a tisztaszoba, az udvar felőli oldalon pedig a lakószoba található. Bennük egyebek mellett régi bútorokat, terítőket, viseleteket, képeket helyeztek el. A kamra külön bejáratú. A konyhában a mászókéményes kemence üzemképes, és csikótűzhellyel is rendelkeznek. A helyiségben régi, ám egykor nap mint nap használt edényekre, eszközökre lehet ráfeledkezni. Az épületet és a telket egyébként a Kehidakustányi Önkormányzat vásárolta meg, majd az állományt helyi gyűjtéssel tovább gyarapították. A tájház áprilistól szeptember végéig keddtől szombatig 10 és 18 óra között, vasárnap 10-től 14 óráig tekinthető meg.

Zalavár vármegyénk olyan települése, amit más turisztikai célpontok mellett érdemes meglátogatni. A falu a 9. században, a Frank Birodalom terjeszkedése idején vált jelentős központtá, amikor Zalavár-Várszigeten Priwina – vagy másként Pribina – udvarházat és templomot építtetett. Szent István korában Zalavár-Mosaburg egyfajta vallási centrum lett, ahol bencés apátságot alapítottak. A dicső múltra a zalavári történelmi emlékparkban is rácsodálkozhatunk, ahol a Millenniumi emlékmű áll. Ebben az épületben tablókat és egy hatalmas életfát helyeztek el, melynek levelein a vármegye településeinek neve látható. Másfajta kincsnek számít a Kis-Balaton Ház, melyet a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működtet. Az épületben feltárják a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer természeti értékeit, szemléltetik a térség történeti és néprajzi kincseit. A kiállítás egyik részében régészeti feltárással megnyitott sírhelyek, s egy Karoling-kori gazdasági épület belső szerkezete látható. A víz alatti állatvilágot, a nádi élet sajátosságait ugyancsak megjelenítik. A kiállítás elmaradhatatlan része a Fekete István művéből ismert Tüskevár is. A bejárás során a látogatók a mocsárvilág fényeit, hangjait, sőt illatát is felfedezhetik. Ami pedig a nyitvatartást illeti, a ház március közepétől október 31-ig hétfő kivételével 9-től 12 óráig és 13-tól 18 óráig kereshető fel.

Zala déli részén helyezkedik el Szepetnek. A község egyik helyi értéke az az összeállítás, mely a Közös kincsünk Szepetnek nevet viseli, benne a horvát, német, roma és a magyar nemzetiség relikviái láthatók. Termeiben bemutatják a település tárgyi és írásos emlékeit az őskortól a közelmúltig, így az otthon, a paraszti munka, a mesterségek tárgyai jelennek meg a helyiségekben. Kiemelten foglalkoznak a bölcsőde, óvoda és az iskola történetével is, valamint külön részt szentelnek a szepetneki drótosoknak. Ők annak idején a magyar távíró- és telefonhálózat megvalósításában vállaltak fontos szerepet. Az ötletgazdák, mint azt a gyűjtemény szakmai vezetőjétől, s az értéktár bizottság tagjától, Sóstainé Márfi Ibolyától megtudtuk, arra törekedtek, hogy a relikviák mögött az embereket és a történeteket is igyekezzenek megőrizni. Tárlatvezetéseiken többször előfordult, hogy az adományozók különböző érdekességeket osztottak meg a vendégekkel. A vidékieknek és a gyermekeknek nagyon fontos ez, hiszen a sztorik alapján más szemmel néznek egy-egy tárgyra vagy eszközre, illetve másként veszik kézbe azokat. A meglévő anyagot napjainkban is folyamatosan bővítik, fejlesztik. Az előtérben például jelenleg egy új témát dolgoznak fel. Itt a szepetneki hajdinázók, hajdinatörők, árusok és a terményre épülő háziipar eszközeit, kellékeit vonultatják fel. A helytörténeti gyűjtemény hétfőtől péntekig naponta 9 és 16 óra között látogatható, hétvégenként pedig előzetes bejelentkezés alapján biztosítanak lehetőséget a megtekintésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!